Foto: DELFI

Esiet sveicināti, cienījamie "Delfi TV" skatītāji! Šodien šajā studijā ir Nauris Puntulis, Latvijas Republikas kultūras ministrs; ministrs ar visīsāko darba stāžu Krišjāņa Kariņa valdībā, kopš 8. jūlija, kad Dace Melbārde pārcēlās uz Eiropas parlamentu. Kultūras ministrijas atbildības jomas ir gan kultūras lietas, gan arī mediju politika un integrācija, un nepilnos piecos ministra Puntuļa pilnvaru mēnešos mums ir ārkārtas notikumi bijuši šajās jomās ne mazums. LNT kanāla slēgšana paziņotā, izziņotā; mediju vides problēmas līdz ar to kopumā aktuālas. Dailes teātra mākslinieciskās, administratīvās vadības aiziešana, jezga ap Jaunā Rīgas teātra būves apturēšanu, nacionālās koncertzāles atrašanās vietas arvien jaunas versijas, un te varētu stāstīt, stāstīt, stāstīt. Ir, par ko parunāt. Labdien!

Puntulis: Labdien!

Par visām šitām lietām arī parunāsim. Bet es gribu sākt ar tēmu, kas faktiski izriet no virsraksta jūsu intervijā, pirms vēl jūs stājāties amatā jūlijā. "Modernais nacionālisms" ir tas, ko Nauris Puntulis grib virzīt ministra amatā. Ko jūs tagad četrarpus mēnešos, ko jūs esat iniciējis "moderni nacionālo"?

Puntulis: Moderni nacionāli es esmu iniciējis diskusijas par jaunām kultūrpolitikas nostādnēm...

Bet jums tas jādara! Viņas vienalga beidzās!

Puntulis: Jā, es viņas varu veidot...

A kā jūs moderni nacionāli viņas iniciējat iepretim Daces Melbārdes ne tik modernajām?

Puntulis: Jā, te ir divi ceļi. Es varu vienkārši aiziet pie valsts sekretāra vietnieka un pateikt – mums ir beidzies termiņš kultūrpolitikas pamatnostādnēm un pirmdien no rīta, lūdzu, lai viņas būtu uz galda! Tas ir viens ceļš. Otrs ceļš ir iedziļināties šinī situācijā un mēģināt šīs kultūrpolitikas pamatnostādnes izveidot kā dokumentu, kurš nav tapis sausu ierēdņu kabinetos, bet mēģināt viņu izveidot tiešām kopā ar sabiedrību: diskutējot, iesaistot šinī diskusijā, nu, es atļaušos teikt, gara milžus, kādi ir mūsu kultūras laukā ne mazums, un ar viņiem diskutējot vai lielākās, vai mazākās grupās, vai individuāli, tad arī tas būtu mūsu pamatdokuments, kurā tad es ietvertu šīs moderni nacionālās...

Tad "Radošā Latvija", līdzšinējās nostādnes no četrpadsmitā gada, ir ierēdņu dokuments un nepilnvērtīgi tapis?

Puntulis: Es neteiktu, ka nepilnvērtīgi tapis. Varbūt es to diskusiju vēlētos plašāku, nekā līdz šim.

Labi! Kas Latvijā šobrīd, jūsuprāt, pārstāvot "Nacionālo apvienību", ir nemoderns nacionālisms?

Puntulis: Attieksme pret mūsu nacionālo identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!