Foto: DELFI

Esiet sveicināti, cienījamie skatītāji, "Delfi TV" studijā šodien ir valsts kontroliere, Valsts kontroles padomes priekšsēdētāja Elita Krūmiņa. Valsts kontrole turpina atkal un atkal ar apskaužamu regularitāti nākt klajā ar saviem ziņojumiem par dažādiem pārkāpumiem valsts un pašvaldību sektoros. Gads ir tikko sācies, jau trīs dažādas revīzijas. Tie secinājumi allaž liek jautāt, cik valsts saimniecībā kaut kas mainās un ciktāl iebildes pret valsts kontroli liecina, ka ne vienmēr Valsts kontrole ir taisnīga. Valsts kontroliere savā amatā jau otro četru gadu termiņu un akurāt pēc nedēļas sāksies viņas pilnvaru nu jau pēdējais gads, kas ir labs atskaites punkts paskatīties par izdarīto un neizdarīto, un "parevidēt" pašu Valsts kontroli. Labdien!

Labdien.

Es gribētu sākt ar tādu kopjautājumu, nu, jūsu atbildība ir revidēt valsts un pašvaldību naudu un mantu.

Jā.

Lielākais, kas ir, ir valsts budžets šajā sektorā.

Jā.

Es speciāli paņēmu to "kluci", nu es nezinu, nu  99,9 % nav redzējuši skatītāji, jā, visas tās tabulas un teksti, un paskaidrojumi, un "šitā, šitā". Nu, cik lielu procentu no šitā "kluča", kas saucas valsts budžets, Valsts kontrole pa jūsu 8 gadiem, vispār, tā pēc būtības, ir izrevidējusi?

Ja mēs skatāmies par 8 gadiem un par visu saimnieciskā gada pārskatu, kas šeit ir ietverts, jo jāuzsver, ka saimnieciskā gada pārskats ietver gan pašvaldību daļu, gan tīro valsts budžetu, gan arī ieņēmumus. Cik daudz mēs esam izrevidējuši, nu, ir noteikti standarti, kas nosaka to, kādā apjomā no katras institūcijas pārskata mums ir jāpārbauda. Tā kā es domāju, ka nu, vienu lielu daļu no tādiem uzskaites jautājumiem − pilnīgi noteikti. Bet tas, kas mums ir jauna lieta, ko mēs papildus no tiem jau pienākumiem, ko nosaka likums, mēs skatāmies arī papildus vēl tādas kā mūsu valodā saucamos atbilstības jautājumus, kas arī ir tajā, kā jūs teicāt, "klucī".

Es vienkāršākiem tautas vārdiem gribētu tomēr dabūt to atbildi. Par cik lielu daļu Valsts kontrole ar visu jūsu kolēģu un revidentu kompāniju, par cik lielu daļu jums ir pārliecība vai vismaz, nu pietiekami labs priekšstats, nu, ka tur nav "lielas ziepes", jo vienmēr var labāk, bet ka nav "lielas ziepes"?

Ja mēs runājām tīri saimnieciskā gada pārskata galvenā uzdevuma uzskaites jautājuma ziņā, tad par valsts daļu mums ir gana liela pārliecība, ka beigu beigās, ilgā laika posmā, šie uzskaites jautājumi ir sakārtoti. Nav viņi sakārtoti pilnā mērā pašvaldībās. Tas ir galvenais...

Uzskaite, tas izklausās tā tehniski!

Nu, nekā nebija! Jo, pirmām kārtām jau, tas ir uzdevums, kas tieši pie pārskata ir jāpārbauda vai viss tas, kas valstī vai pašvaldībā pieder ir uzskaitīts. Kāpēc, tas ir tāds priekšstats radies, ka tas ir tehniski un neinteresanti? Varbūt, tāpēc ka līdz galam šī sapratne nav izveidojusies par to, ka likumīgi un lietderīgi var izlietot tikai to, kas...

Kas ir uzskaitīts. 

...kas ir uzskaitīts.

Labi.

Paskaidrošu, lai vēl vairāk ir saprotams. Tiklīdz kaut kas nav uzskaitīts, tas mēdz arī pazust, un tad jau, pilnīgi noteikti nevar noteikt ne zaudējumus, ne saprast, nu, kas tad īsti būtu "jāpiedzen".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!