Foto: DELFI

Esiet sveicināti, cienījamie skatītāji! Šodien "Delfi TV" studijā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce un Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs. Ar nelielu aizkavēšanos mēs sākam, jo viss šis notiek šobrīd ļoti operatīvi brīdī, kad Latvijas politiskajā dienas kārtībā ir nebijis notikums – galvaspilsētas pašvaldības atlaišana, kā likumprojektā, ko ir virzījis ministrs, teikts: "Ar mērķi novērst nelikumību, ka pašvaldība neveic autonomo funkciju organizēt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu." Sarunas brīdis mums ir divas dienas pēc tam, kad valdība akceptēja savā līmenī likumprojektu, iesniedza to Saeimā, un šobrīd burtiski mēs esam starp komisiju sēdēm un starp potenciālu likumprojekta izskatīšanu Saeimā pirmajā lasījumā, iespējams, šajā dienā, bet te neko nevar zināt. Labdien, Pūces kungs!

Pūce: Labdien!

Labdien, Burova kungs!

Burovs: Laba diena!

Es domāju, ka ir pilnīgi skaidrs, ka mēs no šīs telpas neiziesim ar kaut kādu izlīgumu vai vienprātību jautājumos, kur jūsu domas atšķiras, bet es domāju, ka centrālais jautājums tomēr ir cilvēkiem, gan Rīgas vēlētājiem un nodokļu maksātājiem, gan īstenībā visas valsts vēlētājiem un nodokļu maksātājiem, kuri ir vēlēšanu apmaksātāji, regulāri vai neregulāri – nu, parādīt, kādas tad jums ir pozīcijas, lai viņi var salīdzināt šīs pozīcijas. Ļaujiet man sākt ar lielo jautājumu, kāds ir jūsu redzējums par likuma mērķi? Līdzās šim tekstam, kas ir uzrakstīts 1. pantā likumprojektā? Viena lieta ir novērst Rīgas domes, līdzšinējās Rīgas domes – jūsu versijā – neizdarīto; vai šis mērķis ir arī izdarīt kaut ko būtiski labāku ieceltās administrācijas rokām īstermiņā un izdarīt vēl kaut ko citās jomās, vai tik plašs šis mērķis nav?

Pūce: Tātad lēmums par Rīgas domes, tāpat kā jebkuras citas pašvaldības domes atlaišanu, viņš tiek pieņemts noteiktā tiesiskā telpā un noteikti nosacījumi ir, un faktiski ir skaidrs, ka valdības mērķis, virzot likumprojektu, – un arī Saeimai, ja Saeima par to lems un pieņems šādu lēmumu – nav kaut kāda konkrēta rīcības programma, kas ir jādara pagaidu administrācijai. Pagaidu administrācija pēc būtības un arī šajā brīdī, situācijā tiek iecelta vienkārši, lai nepārtrūktu pašvaldības darbs...

...nevis, lai atrisinātu to, kas divarpus gados ir neizdarīts?

Pūce: Protams, tas, kas ir jāņem vērā, ka tas, kas... Ir pagaidu administrācijai arī atbildība, jo viņi, kļūstot par... iestājoties Rīgas domes vietā, viņiem ir jāpilda visi Rīgas domes pienākumi, tai skaitā, ja ir likuma normas, ko pašvaldība nepilda, tas ir tas, kas viņiem tobrīd ir jādara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!