Foto: DELFI

Esiet sveicināti, "Delfi TV" skatītāji! Šodien "Delfi TV" studijā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume. Cilvēks, kuru pirms pusgada Latvijā gandrīz neviens publiski nezināja un kurš kļuva publiski zināms, tikai kandidējot uz šo amatu. Pirms nepilna pusgada viņš tika apstiprināts Saeimā šajā amatā. Tajā pašā dienā, kad mainījās tēma par korupciju Latvijā – vismaz daļai no sabiedrības – publiskojot tā sauktās "Rīdzenes" jeb oligarhu sarunas. Šoruden KNAB svinēja 15 gadu jubileju, KNAB vadītājs ir paziņojis apmēram tajā pašā laikā, ka KNAB esot labā stāvoklī, bet tas nemaina jautājumu par to, vai labā stāvoklī ir korupcijas novēršana un apkarošana Latvijā. Labdien, Straumes kungs!

Labdien!

Es gribētu sākt ar šo pieminēto 15. jūniju, kad Saeimā no rīta plenārsēdē jūs apstiprina šajā amatā un vienlaicīgi žurnāls "Ir" publisko sarunas, kuras turpina apspriest visu šo laiku Latvijā, tā sauktās oligarhu jeb "Rīdzenes" sarunas. Tas posms, kurā jūs kandidējat, līdz šo sarunu publiskošanai un mirklis, kad jūs apstiprina un ir publiskotas šādas sarunas, tās ir divas Latvijas?

Kā jūs domājat – divas Latvijas?

Vai tas, ko mēs kā sabiedrība zinājām un nezinājām korupcijas sakarā, vai līdz 15. jūnijam un pēc 15. jūnija tās ir divas Latvijas, tai skaitā jums personiski? Jo jūs vēl nebijāt KNAB bijis.

Jā, nu es mēģināšu atbildēt tomēr personiski. Kāds ir sabiedrības uzskats, vai tās ir divas Latvijas pirms un pēc, tur varētu tikai pieņēmumus izdarīt, tomēr kāda daļa no šīm sarunām un kāda daļa no informācijas par šo kriminālprocesu jau bija sabiedrībai zināma arī iepriekš. Sākot jau ar 2011. gadu.

Taisnība.

Priekš manis nekāds liels pārsteigums nebija. Es tomēr arī pirms tam biju diezgan informēts par to, kas un kā notiek Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!