Foto: DELFI
Esiet sveicināti, cienījamie "Delfi TV" skatītāji! Šodien ir raidījums-diskusija, kur tēma ir jaunā Valsts drošības dienesta ēka – vai nu Rīgā, Brīvības gatvē 207 vai kaut kur citur. Vai nu būvējot kādreizējā velotreka vietā drošības dienesta ēku, vai nu velotreka vietā ierīkojot parku. Jautājums, kā zināms, ir kļuvis par nacionāla mēroga aktualitāti valdošajā koalīcijā, Nacionālās drošības padomē, medijos, sociālajos tīklos ar dažādiem daiļrunīgiem citātiem, kas būtībā svarīgi ne tikai par vienu ēku vai vienu adresi, bet par sabiedrības un valsts attiecībām starp vidi, drošību un demokrātiju. Studijā pēc dažādām diskusijām ir pieci dalībnieki starp vairāk aicinātajiem. Divu organizāciju vadītāji, kas ir, nu teiksim to tā, sacēluši šo jandāliņu kopš pagājušā gada – Teikas apkaimes biedrības vadītāja Selīna Vancāne un "VEFRESH" biedrības vadītājs Viesturs Celmiņš.

Celmiņš: Sveiki.

Divi ministri, šī gadījuma kontekstā droši vien svarīgi, arī juristi – iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Ģirģens: Labdien.

Un tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Bordāns: Labdien.

Un vēl aizvien Rīgas mērs, kurš faktiski Rīgas īpašumu un attīstības vēsturi arī ar agrāku atbildību, Oļegs Burovs.

Burovs: Laba diena.

Es sāku ar jautājumu aizsācējiem vispirms pirmo. Jūs sākāt ar parakstu vākšanu par koku izciršanu tad, kad parādījās Rīgas Apstādījumu komisijas lēmums augustā par 44 koku izciršanu. Te mēs redzam fonā, te viens stopkadrs no raidījuma "Adreses" pēdējā laidiena, ko nofilmēja, kad lapas vēl ir kokos. Tad nāca klajā, tagad janvārī, kas tur patiesībā būs – nevis biroja ēka, ko būvē nekustamie īpašumi (Valsts nekustamie īpašumi – red.), kuri atteicās, un es neredzu pamatu, kāpēc viņi atteicās nākt uz šo sarunu, bet tur būs Valsts drošības dienesta ēka, kurš atteicās, un es neredzu pamatu, kāpēc Valsts drošības dienests atsakās piedalīties šai sarunā. Ir paziņojumi par lieliem ieguldījumiem, kas ir jau notikuši. Ir politiķu dažādi paziņojumi, tai skaitā, šeit klātesošo. Valsts prezidents, kurš būtībā tā, kā ir pateicis vakar, tad drīzāk, ka būvēs. Pēc visa šī, vai jūs redzat, kas šobrīd notiek un vai mēs esam ceļā uz kaut kādu optimālu risinājumu?

Vancāne: Es varbūt sākšu. Līdz šim tādu racionālu īstenībā piedāvājumu, risinājumu mums nav vēl bijuši izteikti. Mēs esam par to, ka mēs visu laiku kaut ko izvērtējam, apsveram, domājam, kā tas varētu būt, kā tas varētu attīstīties. Mums ir piedāvājis Bordāna kungs alternatīvus risinājumus un mēs kā sabiedrība īstenībā domājam, ka mums šeit ir diezgan lielas cerības, jo mēs...

... "mēs kā sabiedrība". Nepārspīlēsim. Sabiedrība ir dažāda. Jūs kā biedrība.

Vancāne: Mēs kā biedrība un arī Teikas apkaimes iedzīvotāji, kas ir izteikuši savu viedokli arī parakstoties, mēs redzam šo parku un mēs uzskatām, ka tas ir unikāls kultūrvēsturisks mantojums ne tikai koki, bet arī parka vērtība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!