Foto: DELFI

Esiet sveicināti, cienījamie "Delfi TV" skatītāji. Šodien "Delfi TV" studijā šeit sākas priekšvēlēšanu debašu, diskusiju un interviju cikls "Par ko balsot?" un pirmajā posmā trīs septembra pirmajās nedēļās starppartiju debatēs mēs aicinām šeit to partiju vai apvienību pārstāvjus, kas augustā sabiedriskās domas aptaujā tika virs 2,5%, tātad tuvāk 5% barjerai, nekā tuvāk nullei. Un tādas ir astoņas, kā visiem zināms. Būs 13 tematiskās debates turpmāk katru darba dienu, bet pirmās ir starp tiem politisko spēku izvirzītajiem līderiem, kas ir izvirzīti ministru prezidenta kandidāta amatam un līdz ar to šī ir vienīgā reize, kad šeit var piedalīties tie, kuri nekandidē Saeimas vēlēšanās.

Pirmais jautājums ir pārdomāts, cik nu viņu var izdomāt un aptvert. Jautājums ir, sauksim viņu kā gribam — Latvijas vīzija, Latvijas stratēģija, Latvijas uzstādījums izaugsmei, Latvijas tēlam, jebkam. Kādreiz mēs bijām — Latvija- zeme, kas dzied, sen, sen. Šobrīd nav tāda vienota uzstādījuma, Nacionālajā attīstības plānā ir runa par Latvijas izrāvienu. Vai jūs varat sabiedrībai vienā teikumā noformulēt uzstādījumu, kas ir šī par valsti priekš savas zemes cilvēku vadmotīva, priekš tēla, kas ir ārzemēs, kur ir jāsaprot, kas tā ir par valsti atšķirībā no citām, un kā viņa starptautiski varbūt ir konkurētspējīga? Sāksim vispirms šajā riņķa secība— Dombrovska kungs.

Dombrovskis: Pirmkārt, izbeigt iekšējo ienaidnieku meklēšanu un naida kurināšanas politiku. Latviešiem un nelatviešiem kopā strādāt pie tā, lai tuvākajā nākotnē Latvija kļūtu par vienu no Eiropas Savienības attīstītākajām valstīm, no kurienes cilvēki nebrauktu prom.

Kučinskis: Labklājīga, uz inovatīvu ekonomiku balstītas izaugsmes valsts ar labu dzīves vidi gan uzņēmējdarbības veikšanai, gan dzīvošanai šeit.

Gobzems: Patiesībā neviens līdz šim nav nosaucis to mērķi. Latvijai mērķis ir ļoti vienkāršs un vīzija — 2050. gadā 10.bagātākā valsts pasaulē ar 2,5 miljoniem pilsoņu Latvijā. Tas ir mērķis, kas drosmīgi ir jāpasaka valsts vadītājiem.

Zīle: Latviska, droša un augoša Latvija. Augoša, domājot ar to gan tīri demogrāfiski, gan arī, protams, ekonomiski.

Kariņš: Ja man prasa, tad es saku — Latvija ir valsts, kurā es, kurā ikkatrs saredz savu nākotni, tā ir tā vīzija uz ko mums jāstrādā. Kā tur tikt, man arī tur ir atbilde.

Pabriks: Šodien Latvija ir valsts, kas nav izmantojusi savu lielo iespēju, un es redzu, mēs redzam Latviju kā veselīgu, izglītotu, modernu valsti, kas spēj rīkoties ātrāk, nekā pārējās Eiropas Savienības valstis.

Neizmantoto iespēju valsts.

Bordāns: Valsts, kurā cilvēks ir priekšplānā, nav korupcijas, tiesiska valsts, bet pats galvenais būtu — tā ir izglītota, jaunu cilvēku valsts un pārtikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!