"Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) būvkompāniju, kam būs jāturpina Jaunā Rīgas teātra (JRT) rekonstrukcija, plāno meklēt atklātā konkursā. To 1. augustā notikušajā diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" solīja VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica. Jauno iepirkumu VNĪ plāno izsludināt vēl šomēnes.

Atšķirībā no iepriekšējā konkursa, šo plānots īstenot, ievērojot principu "projektē un būvē". Turklāt būvniekiem tiks paģērēts izmantot būvju informācijas sistēmu, kas ļaušot kontrolēt izmaksas un saīsināt darbu izpildes termiņus. VNĪ valdes locekle Gruškevica uzsvēra, ka vēl arvien ir pārliecināta, ka jau 2022. gadā JRT varēs atgriezties Lāčplēša ielā.

Teātri pēc rekonstrukcijas iecerēts atklāt ar jaunu Alvja Hermaņa iestudētu izrādi. Gruškevica diskusijā izteica cerību, ka teātri labprāt nāks arī apkārtējo māju iedzīvotāji, kuriem JRT rekonstrukcija līdz šim sagādājusi nelāgas emocijas.

JRT rekonstrukcijas projekta autore, arhitekte Zaiga Gaile gan atzina, ka viņai šobrīd nav skaidrs, ko īsti nozīmē "projektē un būvē" principa piemērošana šajā projektā. Viņai svarīgākais esot, lai jaunajā iepirkumā uzvar kompānija, kas patiešām vēlas "uzbūvēt teātri". Konkrētu būvkompāniju, kura atbilst šim kritērijam, Gaile nenosauca.

Lēmumu lauzt līgumu ar iepriekšējā iepirkumā uzvarējušo būvkompāniju "RERE būve 1" VNĪ valde pieņēma 23. jūlijā. "RERE Būve 1" JRT ēkas rekonstrukciju sāka pērnvasar, taču jau aizvadītā gada novembrī būvdarbi apstājās, jo būvlaukumam piegulošo māju Ģetrūdes ielā 30 un Ģetrūdes ielā 32 iedzīvotāji sāka sūdzēties par to, ka vibrāciju dēļ sākušas plaisāt māju sienas. Par to informēts arī Būvniecības valsts kontroles birojs.

Diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" būvnieki, JRT rekonstrukcijas projekta autori un VNĪ valdes locekle Gruškeviča neskopojās ar savstarpējiem pārmetumiem, vainojot pretējo pusi gan maldināšanā, gan neprofesionalitātē, gan vēlmē "uzpūst" izmaksas.

Pilnu diskusiju varat noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!