Kā vienu no galvenajiem argumentiem, kādēļ vienlaikus ar 2020. gada valsts budžetu Saeimā steidzamības kārtā tiek virzītas likuma izmaiņas, kas paredz būtiski palielināt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, valdību veidojošo partiju politiķi min Valsts prezidenta Egila Levita pamudinājumu stiprināt partiju finansiālo neatkarību. To diskusijā “Delfi TV ar Jāni Domburu” kā iemeslu, kādēļ attiecīgas izmaiņas likumā tiek virzītas tieši tagad un stāsies spēkā jau 13. Saeimas laikā, minēja premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētās “Jaunās Vienotības” frakcijas priekšsēdis Ainars Latkovskis.

Iecerētās izmaiņas, kas paredz vairākkārtīgi palielināt valsts budžeta finansējumu partijām, kritizēja vien opozīcija, kas uzstāj, ka arī šoreiz vajadzētu pieturēties pie principa, ka paaugstinātais finansējums tiek piešķirts, balstoties uz nākamo vēlēšanu rezultātiem. Tikmēr Jaunās konservatīvās frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe un “Attīstībai/Par!” frakcijas vadītājs Daniels Pavļuts uzsvēra, ka valsts budžeta finansējuma palielināšana ļaus partijām uzlabot savu darbu un samazinās oligarhu un turīgo sponsoru ietekmi uz likumdošanas procesu. Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Raivis Dzintars vēl vērsa uzmanību uz to, ka galvenie iebildumi pret ieceri būtiski palielināt valsts budžeta piešķīrumus partijām izskan no personām un medijiem, kas esot saistīti ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Budžeta paketē iekļautais likumprojekts, kuru Saeima jau atbalstījusi pirmajā lasījumā, paredz, ka, sākot no 2020. gada partijas, kas pēdējās Saeimas vēlēšanās ieguvušas vairāk nekā 2% vēlētāju balsu, par katru vēlēšanās saņemto balsi ik gadu saņems 4.50 eiro. Vēl 50 centi partijām pienāktos par katru iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās saņemto balsi. Tikpat daudz, proti, 50 centi pienāktos arī par Eiropas Parlamenta vēlēšanās iegūtajām vēlētāju balsīm. Papildus šim finansējumam partijas, kas vēlēšanās pārvarējušas 5% barjeru vēl saņemtu 100 tūkstošus eiro lielu finansējumu. Portāla “Delfi” aprēķini liecina, ka tādējādi visu 13. Saeimā pārstāvēto politisko partiju rocība krietni pieaugtu.

Gatavojot likumprojektu otrajam jeb galīgajam lasījumam valdību veidojošās partijas vienojušās to papildināt ar jauniem ierobežojumiem privātu ziedojumu pieņemšanai – maksimāli pieļaujamo ziedojumu summu politiķi apsolījuši noteikt piecu minimālo mēnešalgu apmērā. Tas nozīmē, ka nākamgad maksimālais viena ziedojuma apmērs nedrīkstētu pārsniegt 2150 eiro.

Jāpiebilst, ka sabiedrisko iniciatīvu portālā “ManaBalss” atbalstu ierosinājumam apturēt iecerēto finansējuma pieaugumu politiskajām partijām jau pauduši vairāk nekā 12 tūkstoši iedzīvotāju.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju ar visu 13. Saeimā pārstāvēto politisko partiju pārstāvju piedalīšanos var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!