Ministru kabinets jau rīt ieplānojis lemt par virkni jaunu pasākumu, lai veicinātu vakcināciju pret Covid-19. Starp jaunievedumiem varētu būt prēmijas ģimenes ārstiem, kuru praksēs reģistrēto vakcinēto pacientu skaits pieaug, apmaksāta slimības lapa dienās pēc vakcīnas saņemšanas kā arī valsts rīkota loterija, kurā piedalītos visi vakcīnu jau saņēmušie cilvēki – to diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (A/P)

Līdz šim vismaz pirmo no divām vakcīnas pret Covid-19 devām Latvijā ir saņēmuši 607 317 cilvēki, bet vakcinācijas procesu noslēguši 570 917 cilvēki, tātad pirmo poti pret Covid-19 līdz šim ir saņēmuši 32,17% iedzīvotāju, bet abas - 30,25% - tā 5. jūlija rītā ziņoja aģentūra LETA. Tomēr vakcinācijas procesu uzsākošo cilvēku skaits šobrīd jau ir daudz zemāks nekā maijā - pagājušajā nedēļā divas trešdaļas no 72 178 potēm bijušas otrās devas.

Dūrītis skaidroja, ka esot vairākas "lielās lietas", par kurām lemšot valdība. Pirmkārt, valsts "iešot tuvāk" iedzīvotājiem ar vakcinācju, vairāk organizējot izbraukuma vakcinācijas, tostarp mājas vizītes pie senioriem un veidojot vakcinācijas punktus masu pasākumos kā gadatirgi vai Zvejnieku svētki. Otrkārt, ģimenes ārstiem tikšot sniegta plašāka informācija par vakcinācijas aptveri starp viņu pacientiem, sniedzot piemaksas tām ģimenes ārstu praksēm, kuras iesaistās pacientu informēšanā par vakcināciju, kā rezultātā pieaug šajās praksēs reģistrēto vakcinēto cilvēku skaits. Tāpat plānots kompensēt darba nespēju vienas vai vairāku dienu garumā, ja cilvēkam tāda rodas pēc vakcīnas saņemšanas.

Tiekot apspriestas arī jau izskanējušās idejas par naudas balvu vai loteriju vakcinētajiem – ja tādas tiktu ieviestas, tās attiektos uz visiem, arī tiem, kas ir vakcinēti pirms loterijas izveides. Tomēr Dūrītis tiešā veidā neapstiprināja, ka šis pasākums tiks ieviests, jo "ir jautājums kā valdība par to lems un tur ir daudz tehniski sarežģīti jautājumi".

Sociālās psiholoģijas pasniedzējs Ivars Austers savukārt pauda, ka ir saprotami, ka politiķi vēlas darīt "redzamas" lietas, kā piešķirt naudas balvas par vakcinēšanos vai rīkot loteriju, bet esot jādomā arī par to, kas notiks pēc kāda laika. "Kāpēc tās ir sliktas – ja varētu tagad samaksāt, visi novakcinētos un ar to viss beigtos – super! Bet tas arī plašāk sabojās indivīda un valsts attiecības veselības uzturēšanas nozīmē. Par katru lietu tad gribēs, lai maksā," Austers skaidroja, šo pārliecību ilustrējjot ar piemēru par vēža skrīningu – viņaprāt, ja tiktu ieviesta Covid-19 vakcīnu loterija, tad arī par piedalīšanos vēža skrīningā cilvēki turpmāk gribēs iespēju vinnēt loterijā.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!