Šobrīd Latvijas tiesībsargājošās iestādes izmeklē jau trīs kriminālprocesus, kas saistīti ar Kristīni Misāni un drīzumā varētu tikt ierosināts arī ceturtais. Vienu no kriminālprocesiem prokuratūra sāka pirmdien, lai panāktu Misānes izdošanu Latvijai, bet vēl divi rosināti jau iepriekš. Izmeklētāji pārbauda Misānes un viņas bijušā dzīvesbiedra Johana Groblera līdzšinējo rīcību un savstarpējos pārmetumus gan par melošanu tiesai, gan it kā izteiktiem draudiem. Tas izskanēja trešdien diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu".

Jau ziņots, ka prokuratūra pirmdien ierosināja pret Misāni kriminālprocesu par dokumentu viltošanu un citiem pārkāpumiem, lai varētu prasīt Dānijai izdot viņu uz Latviju nevis Dienvidāfrikas Republiku (DĀR), bet Dānijas tiesa ceturtdien mainīja iepriekšpieņemto lēmumu un atļāva Misāni izdot Latvijai. Dažādas tiesvedības starp Misāni un viņas ģimeni no vienas puses un Grobleru un viņa pārstāvjiem no otras puses turpinās jau ilgstoši.

Kā noskaidroja "Delfi", Latvijas tiesas jau noraidījušas Groblera civilprasību izdot viņa un Misānes meitu uz DĀR, bet šobrīd turpinās civillietas iztiesāšana par saskarsmes tiesībām ar bērnu tepat Latvijā. Paralēli šim civilprocesam Latvijas Valsts policija šobrīd izmeklē vēl divus kriminālprocesus. Savulaik bijis ierosināts vēl viens, bet tas jau izbeigts. Policijā turklāt šobrīd turpinās resoriskā pārbaude par to, vai rosināt vēl citu izmeklēšanu.

Kā diskusijā norādīja virsprokurors Aivars Ostapko, pēc Misānes ģimenes locekļu iniciatīvas Latvijā ierosināts kriminālprocess par draudiem izdarīt slepkavību, nodarīt smagus miesas bojājumus, kā arī par naudas izspiešanu. Šajā lietā Grobleram piemērots procesuālais statuss, bet kāds tieši - liecinieks, aizdomās turētais vai cits - netiek atklāts. Misānes māsa Mārīte Batraka skaidroja, ka izmeklēšana pret Grobleru Latvijā ierosināta pēc viņas iesnieguma, kurā par cietušajiem viņa lūgusi atzīt savu ģimeni.

Jāatgādina, ka Misāne un viņas pārstāvji iepriekš publiski apgalvojuši, ka viņa uz Latviju bēga pēc tam, kad DĀR viņu vai nu izvarojuši vai draudējuši nogalināt trīs vīrieši. Apgalvots arī, ka Groblers pieprasījis no Misānes ģimenes 500 000 eiro apmaiņā pret to, lai ļautu meitai palikt un augt Latvijā.

Savukārt otrs šobrīd aktuālais kriminālprocess, saskaņā ar virsprokurora teikto, ierosināts pēc Groblera puses iniciatīvas un tajā tiek izmeklēts iespējamais Krimināllikuma 300. panta pārkāpums. Šis pants paredz sodu par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu tiesai. Groblera advokāts Niedra papildināja, ka šis process ierosināts "par vardarbības faktiem un vēl citiem apgalvojumiem iestādēs". Jau ziņots, ka Groblers Misānes pārmetumus par emocionālu un fizisku vardarbību noraida.

Misānes māsa Mārīte Batraka gan diskusijā iebilda, ka vardarbība jau esot tiesā pierādīta. Niedra gan viņai nepiekrita: "Latvijas tiesas procesos nav bijuši nekādi tādi, kur tiesa pasaka – konkrēta epizode, ir bijis konkrēts pārkāpums un konkrēta vardarbība. Tādā ziņā nekas tāds nav bijis." Niedra abus kriminālprocesus vērtēja "vairāk kā, iespējams, instrumentus, lai kaut kādā veidā radītu priekšrocības civiltiesiskos strīdos, bet ne kā tādus nopietnus pamatus".

Jāpiebilst, ka šis ir jau otrais kriminālprocess par līdzīgiem nodarījumiem, kas ierosināts pēc Groblera pārstāvju iniciatīvas. Iepriekš 2019. gada septembrī ierosināto kriminālprocesu par Mārupes novada bāriņtiesai un Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniegtajiem, iespējams, viltotiem dokumentiem, policija jau izbeigusi, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Groblers vēlāk 2019. gada 28.novembrī atkal vērsies policijā par to, ka Misāne un viņas māsa tiesā, iespējams, sniegušas nepatiesas ziņas. Šajā lietā izmeklēšana turpinās un šogad 6. februārī nosūtīts lūgums Dānijai par Misānes nopratināšanu, diskusijā norādīja virsprokurors Ostapko. Lūgumā esot iekļauta virkne jautājumu "gan kas pamato, gan kas nepamato vienas vai otras puses izdarītos secinājumus". Tomēr nekādas ziņas par šo lūgumu no Dānijas kolēģiem Latvijas izmeklētāji līdz šim saņēmuši nav.

Tāpat Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē turpinās pēc Misānes māsas iesnieguma šogad 15.janvārī sākta resoriskā pārbaude par to, ka Groblers sniedzis nepatiesas ziņas un, iespējams, viltojis dokumentus. To ieplānots pabeigt līdz 24. februārim, kad jālemj, vai rosināt izmeklēšanu.

Jāpiebilst, ka Misānes un Groblera meita, par kuras aizbildnības tiesībām noris strīdi, ir Latvijas un DĀR dubultpilsone. Kā "Delfi" norādīja Misānes māsa, meitiņa vispirms reģistrēta kā DĀR pilsone, bet jau drīz pēc tam viņai piešķirta arī Latvijas pilsonība.

Plašu rezonansi izraisījusī lieta par Misānes izdošanu DĀR saistīta ar viņas privāto dzīvi. 2011. gadā sieviete iepazinusies ar DĀR pilsoni Grobleru un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem, norāda Misānes pārstāvji.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, līdzi ņemot arī nepilngadīgo meitu. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Misānes bijušais dzīvesbiedrs pārmetumus noraida un vaino pašu Misāni negatīvā attieksmē pret viņa bērniem no pirmās laulības.

Pilnu diskusijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!