Jau otrdien valdībā plānots lemt par izmaiņām noteikumos, kas regulē atbalstu uzņēmumiem, kurus ietekmējusi Covid-19 krīze. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme pirmdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja, ka ir plānots nedaudz mainīt nodokļu parādu nomaksas termiņus.

Proti, patlaban iespēja pieteikties nodokļu brīvdienām un dīkstāves pabalstiem ir liegta uzņēmumiem, kuriem uz šā gada 7. martu bija nodokļu parāds virs 150 eiro. Taču daļa uzņēmumu, kas varētu pretendēt uz valsts atbalstu Covid-19 krīzē, pēc 7. marta šos parādus jau ir nomaksājuši. "Visdrīzāk rīt Ministru kabinets pieņems lēmumu, ka parādi (nedrīkst būt – red.) uz konkrētā iesnieguma iesniegšanas brīdi," intervijā atklāja Jaunzeme. Tas paplašinās to uzņēmumu loku, kas varēs pretendēt uz valsts atbalstu.

Jaunzeme norādīja, ka jau šonedēļ valdības noteikumus, kas nosaka kritērijus uzņēmumiem, kas Covid-19 krīzes laikā var saņemt valsts atbalstu, plānots papildināt ar normām, kas noteiks kritērijus salīdzinoši jauniem uzņēmumiem. Arī šādi uzņēmumi šobrīd nevar saņemt valsts atbalstu nedz nodokļu brīvdienu, nedz dīkstāves pabalstu veidā, jo kā kritērijs, lai novērtētu Covid-19 krīzes ietekmi uz uzņēmumu, ir noteikts apgrozījuma kritums pret aizvadītā gada martu. Vērtējot krīzes ietekmi uz šādiem uzņēmumiem, tiks ņemts vērā faktiskais apgrozījuma kritums, skaidroja VID ģenerāldirektore.

Viena no grupām, par kuras atbalstu šajā krīzes situācijā arvien vēl nav skaidrības, ir patentmaksu maksātāji. Proti, šīs grupas specifika ir tāda, ka VID rīcībā nav informācijas par šo cilvēku ieņēmumiem. "Mēs nezinām neko par viņu tekošajiem ieņēmumiem, jo viņi samaksā patentu un dzīvo tālāk, tāpēc ir grūti fiksēt gan viņa dīkstāvi, gan arī to, cik viņam būtu jāizmaksā," sacīja Jaunzeme.

"Delfi" jau vēstīja, ka nosakot, ka uz valsts atbalstu Covid-19 krīzē var pretendēt tikai tie uzņēmumi, kuriem uz šā gada 7. martu nebija nodokļu parādu, kas pārsniedz 150 eiro, no atbalsta saņēmēju loka faktiski tika izslēgti tūkstošiem uzņēmumu. VID publiskotais nodokļu parādnieku saraksts liecina, ka 7. martā parādi, kuru apmērs liedz pretendēt uz valsts atbalstu, bija vairāk nekā 44 tūkstošiem uzņēmumu un privātpersonu.

Visu interviju ar VID ģenerāldirektori var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!