Reforma, kas nosaka, ka vispārējās izglītības iestādes pakāpeniski pāries uz mācībām valsts valodā, ir kļūdaina un iet uz nepareizo mērķi, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs un "Latvijas attīstībai" (LA) valdes priekšsēdētājs Juris Pūce.

Kustības "Par!" biedrs un Latvijas Universitātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs sarunā skaidroja, ka vecākiem lielas problēmas sagādā izvēle, kādā skolā sūtīt savu bērnu – latviešu vai krievu. Viņš vērš uzmanību, ka skolas, kur mācības notiek krievu valodā, paliek arvien vājākas, jo labākie skolotāji un skolēni aiziet uz latviešu skolām.

"Tās ir šausmas. No vienas puses, bļāviens, ja es sūtīšu [bērnu] tajā krievu skolā, tajā, kur runā manā un viņa valodā, viņš nedabūs normālu izglītību, viņam apgriezīs spārnus viņš nebūs tik labi integrēts tajā sabiedrībā, kurā es gribu, lai viņš dzīvo," skaidroja Kaščejevs. "No otras puses, kā lai es viņu sūtu uz latviešu skolu, viņš no bērnudārza, no mazotnes nav latviešu valodai sagatavots. Vēl joprojām ir iespējams dzīvot vidē, kur viss simtprocentīgi notiek krieviski. Tad mani no otras puses spiež baisais satraukums, ka bērns netiks galā."

Apvienība iestājas pret skolu dalīšanu pēc etniskā principa. Reforma, kas nosaka, ka vispārējās izglītības iestādēs pakāpeniski pāries uz mācībām valsts valodā, kā skaidroja Pūce, ir kļūdaini uzbūvēta pēc savas būtības un iet uz nepareizo mērķi. "Ja mērķis ir integrēt sabiedrību, tad ir jāveido nevis krievu skolas, kur visi mācās latviski, (tas realitātē ir šīs reformas rezultāts, ko piedāvā Šadurskis), bet ir jāveido vienotas skolas, kur visi kopā mācīsies latviski," skaidroja Pūce.

Kā pauda LA līderis, ir jāreformē skolu tīkls: "Ir ievērojamas pārbīdes jāveic, pakāpeniskas, ilgākā periodā, kur cilvēki veido vienotu skolu sistēmu, kur visi mācās kopā."

"Šobrīd ir dublējošas skolas, paralēli stāvošas – latviešu un krievu, ļoti tuvu. Viņas visdrīzāk ir jāapvieno. Jāvada vienoti un tiešām ir jāveido skolas, kur bērni mācās latviešu, krievu un cittautiešu bērni mācās kopā," turpināja Pūce.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs un kustības "Par!" vadītājs Daniels Pavļuts uzsvēra, ka jāveic skolu optimizācija un tā ir veicama "uz vienotas pieejas, vienotas sistēmas pamata, nevis velkot garumā šo divplūsmu – paralēli latviešu, krievu – skolu sistēmu".

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 22. martā, trešajā un galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku pāreju uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai latviešu valodā, procesu noslēdzot 2021./2022. mācību gadā.

Ziņots, ka trešdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās Pavļuts, Pūce un Kaščejevs. Saruna ir daļa no diskusiju sērijas "Par ko balsot?".

Kā vēstīts, "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno diskusiju sēriju "Par ko balsot?". Pirmā šīs sērijas daļa tiešraidē skatāma divu nedēļu garumā, sākot ar 14. maiju. Šajās diskusijās katru darba dienu notiks sarunas ar partiju līderiem par Latvijas politiskajiem spēkiem, to līdzšinējo darbību, konkurenci un potenciāliem piedāvājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!