Šodien valdību veidojošo partiju sanāksmē plānots vēlreiz pārrunāt Valsts kancelejas rīkotajā konkursā uzvarējušās Santas Purgailes virzīšanu apstiprināšanai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājas amatā. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda bažas, ka vilcināšanās ar Purgailes apstiprināšanu vai konkursā izraudzītas kandidātes "izbrāķēšana" var mazināt izredzes uz pozitīvu "Moneyval" atzinumu.

"Ja valdība ir vienojusies par neatkarīgu konkursu, mums ir jāpieņem šī konkursa rezultāts, jo īpaši, ja tas ir vienbalsīgs," sacīja Kariņš. Skaidrojot iemeslus, kadēļ jaunajam FKTK priekšsēdētājam jābūt apstiprinātam līdz brīdim, kad Latvijā atkal ieradīsies "Moneyval" eksperti, Kariņš norādīja: "Viņi prasīs: "Kur ir priekšnieks?" Un, ja priekšnieka nav, par ko mēs runājam?"

Jau vēstīts, ka pēc šovasar pieņemtajiem FKTK likuma grozījumiem, kas paredzēja iepriekšējai FKTK vadībai izmaksāt prāvas kompensācijas, ja banku uzrauga priekšsēdis un viņa vietniece no amatiem atkāpsies līdz šā gada 1. augustam, atlūgumus iesniedza gan FKTK vadītājs Pēters Putniņš, gan viņa vietniece Gunta Razāne. Konkursa komisija par labāko kandidāti uz FKTK priekšsēdētāja amatu atzina bankas "Citadele" valdes locekli Santu Purgaili. Publiskus iebildumus pret viņas kandidatūru paudusi Sabiedrība par atklātību "Delna", norādot, ka fakts, ka Purgaile iepriekš ieņēmusi vadošus amatus vairākās privātās bankās, rada pamatu bažām, ka, vadot FKTK, viņa var darboties banku interesēs.

Jautāts, vai skaļi pieteiktais "finanšu sistēmas kapitālais remonts" aprobežosies ar FKTK vadības nomaiņu, Kariņš intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja: "Viss sākas ar ļoti skaidru signālu no augšas. Mums šobrīd Latvijas Bankā nav vadītāja un arī FKTK nav vadītāja." Cīnoties pret naudas atmazgāšanu, gan esot mainīti arī vairāki likumi, piemēram, "piekoriģēta" legālā prezumpcija.

Vienlaikus premjers pauda bažas par to, ka kopš "AB.LV Bank" skandāla un "Moneyval" brīdinājuma par iespējamu Latvijas iekļaušanu tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā" bankas ir kļuvušas pārmēru piesardzīgas – tās pasīvi kreditē Latvijas uzņēmējus, atsakās atvērt kontus un veikt naudas pārskaitījumus.

Kariņš teicās neko nezinām par Zviedrijā notiekošo izmeklēšanu, kurā tiek pētīta "Swedbank" un "SEB bank" vadības atbildība par iespējamu naudas atmazgāšanu šo banku Baltijas "meitās". Šovasar, kad Kariņš tikās ar "SEB bankas" īpašnieku Vallenbergu pārstāvi Markusu Vallenbergu, šis jautājums neesot apspriests.

Valdībai jaunais FKTK priekšsēdētāja amata kandidāts bija jāizvirza līdz šā gada 1. oktobrim. Pagājušajā nedēļā valdība jau lēma par Purgailes kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai Saeimā, taču iebildumus pret to izteica "Attīstībai"/PAR un Nacionālās apvienības ministri. Šodien Purgailei plānota tikšanās ar KPV.LV Saeimas frakciju. Par viņas kandidatūru diskutēs arī valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmē.

Visu Kariņa interviju "Delfi TV ar Jāni Domburu" varat noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!