Ir jāaizliedz praids un Latvijā jāuzņem tikai bēgļi, kas ir kristieši, diskusijā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauž Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs Jānis Dinevičs un partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" (GKML) priekšsēdētājs Andrejs Pažarnovs. Šīs partijas kopā ar Kristīgi demokrātisko savienību (KDS) izveidojušas apvienību SKG un grasās piedalīties šoruden paredzētajās Saeimas vēlēšanās.

Par savu mērķi jaunā apvienība izziņojusi Latvijas kā nacionālas valsts stiprināšanu, bet valstī svarīgāko lomu - iedzīvotājus un viņu vajadzības.

Iepriekš LSDSP sadarbojusies ar Latvijas Reģionu apvienību, tomēr šajā sadarbībā Dinevičs vīlies, jo tā viņa vērtējumā bijusi nedemokrātiska.

Kā ziņots, "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno diskusiju sēriju "Par ko balsot?". Pirmā šīs sērijas daļa tiešraidē skatāma divu nedēļu garumā, sākot ar 14. maiju. Šajās diskusijās katru darba dienu notiek sarunas ar partiju līderiem par Latvijas politiskajiem spēkiem, to līdzšinējo darbību, konkurenci un potenciāliem piedāvājumiem.

Požarnova divi krēsli un ātrie kredīti

GKML līderis Požarnovs ir ne vien Baldones domes deputāts, bet arī Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes loceklis. Pērn par darbu domē Požarnovs saņēmis nedaudz virs septiņiem tūkstošiem eiro, savukārt par darbu "Rīgas satiksmē" - teju 67,5 tūkstošus eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzē publicētā valsts amatpersonas deklarācija.

Vaicāts, vai viegli "sēdēt divos krēslos", Požarnovs, atzīst, ka ir grūti un daudz jāstrādā. Norādot, ka par darbu "Rīgas satiksmē" politiķis saņēmis ievērojami lielāku algu, Požarnovs nosaka, ka "lielajos uzņēmumos valdes locekļiem ir ļoti liela atbildība".

GKML līderim pieder aizdevēja "Mogo" obligācijas 250 tūkstošu eiro vērtībā. Pērn viņš no šī uzņēmuma procentos saņēmis teju 25 tūkstošus eiro.

"Savā laikā es ņēmu hipotekāro kredītu, bet tā kā daudzi cilvēki krīzes laikā iekrita un mēģināja spekulēt uz nekustamo īpašumu, un zaudēja šo naudu, es šo hipotekāro kredītu neiztērēju un ieguldīju obligācijās," stāsta Požarnovs.

Vaicāts, vai līdzekļu ieguldīšana aizdevēja obligācijās atbilst partijas principiem un nostājai, politiķis atbild izvairīgi. "Ātro kredītu kompānijas darbojas atbilstoši Latvijas likumdošanai," uzsver GKML līderis.

"Redziet, kas par lietu, nevar pieņemt lēmumu: mēs taisīsim linča tiesu vai boikotēsim kādu konkrētu nozari. Ja reiz šī nozare būtu atzīstama par kaitīgu un Latvijā neattīstāmu, tādā gadījumā likumdevējam, Saeimai ir jānosaka vai nu konkrēti uzraudzības pasākumi, vai nu jāaizliedz šādas lietas," turpina Požarnovs.

Vaicāts, vai, ja nokļūs Saeimā, ātro kredītu uzņēmumu darbību ierobežos, politiķis turpina būt izvairīgs: "Vērtēsim, skatīsim. Mans darbības lauks ir vairāk sociālie jautājumi."

Dinevičs gaida investoru ar 20 miljoniem eiro

2011. gada augustā Dinevičs kopā ar partneriem nodibināja SIA "Atjaunojamo energoresursu un viedo tīklu tehnoloģiskais parks", liecina "Lursoft" datu bāze. Politiķis ir uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un lielākais īpašnieks.

Vaicāts, kas tas par uzņēmumu, sociāldemokrātu līderis norāda, ka tas ir "projekts", kas izstrādāts ar kopā Latvijas Zinātņu akadēmiju, Rīgas Tehnisko universitāti un kādu privātu elektronikas firmu.

Ar uzņēmumu Dinevičs nepelna. "Šis uzņēmums stāv, tāpēc ka attiecīgais investors netika atrasts. Ja šis investors tiks atrasts, tad pētnieciskais un ražošanas darbs tiks atjaunots," sola politiķis. Dinevičs lēš, ka nepieciešamas aptuveni 20 miljonus eiro lielas investīcijas.

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs, Dinevičs bija paredzējis izveidot tehnoloģisko parku Ogres novada Krapes pagastā, kas sastāvēs no trīs stacijām – koģenerācijas stacijas, vēja un saules stacijas. Koģenerācijas stacijā bija plānots izmantot šķeldu, kā arī kūdru.

Noliedz GKML un 'Saskaņas' tuvību

Intervijā Dinevičs atklāj, ka apvienībai uz 13. Saeimas vēlēšanām politiskās kampaņas īstenošanai būs nepieciešami aptuveni 70 tūkstoši eiro. "Mēs ceram, ka mēs to varēsim nosegt no to cilvēku ziedojumiem, kuri piedalās šajā procesā," pauž sociāldemokrātu līderis.

Taču, kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāzē publicētā informācija, sociāldemokrāti kopš pērnā gada maija ziedojumus nav saņēmuši.

Intervijas laikā tiek vērsta uzmanība, ka GKML ziedojuši tādi kungi kā Vitālijs Aizbalts, Andrejs Kondratjuks, Agnis Kalnkaziņš un Ervins Straupe. Visi šie ziedotāji strādā Rīgas pašvaldības uzņēmumos un visi, izņemot Straupi, kandidēja no "Saskaņas" saraksta iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.

Požarnovs atzīst, ka partijai ir vienošanās ar "Gods kalpot Rīgai", kas paredz, ka GKML nekandidēs Rīgas domē, taču ar "Saskaņu" nekādu vienošanos nav un tuvību ar šo partiju politiķis noliedz. "Ar "Saskaņu" viss ir pievilkts aiz matiem. Ar "Saskaņu" mums nav nekādas vienošanās. Nevienā pašvaldībā neesam kopīgi strādājuši," ainu iezīmē Požarnovs.

Bēgļiem nē

Runājot par to, kāds ir Latvijas mērķis, Dinevičs uzsver, ka jācīnās par nacionālām interesēm, proti, no būšanas ES un NATO nedrīkst ciest nacionālas valsts koncepts. Požarnovs vēl piebilst, ka Eiropas politika ir viens no procesiem, kas veicina latviešu emigrāciju uz ārzemēm.

Neskatoties uz kritiku, ko apvienība velta Eiropai, tās mājaslapā redzams, ka Eiropā notiek arī labas lietas, piemēram, viņi sveic Viktoru Orbānu ar uzvaru Ungārijas parlamenta vēlēšanās. Jāatzīmē, ka Orbāna īstenotās reformas tiek uzskatītas par draudu valsts demokrātijai. "Viena lieta ir tas, kā Orbāns realizē savu politiku valstī. Bet tas, kas mums ir vienojošais, ir tas, ka Ungārija iestājas pret bēgļu uzņemšanu piespiedu kārtā," paskaidro Požarnovs un piebilst, ka SKG negrib uzņemt tos bēgļus, kas nav kristieši. Ideālais variants, pēc viņu domām, būtu vispār neuzņemt nevienu bēgli, taču, ja jāizvēlas, tad jāņem kristieši nevis citu konfesiju pārstāvji.

Dinevičs piekrīt kolēģim, sakot, ka "sociāldemokrāts Dinevičs ir vispirms latvietis un tikai pēc tam sociāldemokrāts". Iepriekšējo 500 patvēruma meklētāju uzņemšanu politiķis sauc par kļūdu, ko nedrīkst atkārtot nākotnē. "Eiropa pati uzprasījās un paši lai risina. Ja Vācijai viņus vajag, lai ved ar lidmašīnu pie sevis pa tiešo uz Vāciju. (..) Tie vīri spēka gados, kāpēc viņi nekaro savā dzimtenē?" viņš spriež.

Lindas Leen un Stambulas konvencijas sazvērestība

Viena no publikācijām SKG mājaslapā Požarnovs saka: "Ģimene kā vērtība tiek apšaubīta ik dienu un ik mirkli. Minēšu tikai vienu no daudzajiem signāliem – Latvijā cienījama mūziķe, saukta pat par dīvu savā jaunākajā videoklipā līdzās ainām baznīcā iekļauj erotisku kadrus ar divām kailām sievietēm. Acīmredzot vēlme pēc popularitātes, sekošana citu pasaules mūziķu paraugam ir nozīmīgāka par ģimeni kā vērtību. Mums jāapzinās, ka katrs šis atspoguļojums grauj mūsu bērnu izpratni par vērtībām un ģimeni kā vienu no tām." Viņš uzreiz neatminas par kuru videoklipu ir runa, taču, visticamāk, tiek piesaukts dziedātājas Lindas Leen videoklips dziesmai "Beyond Velvet Skin". Tā publicēšana satrauca Valmieras luterāņus. Tā kā video daļēji bija filmēts Valmieras Sīmaņa luterāņu baznīcā, cilvēki norādīja, ka klipā redzamā meiteņu maigošanās vai ainas ar pašu dziedātāju un kādu vīrieti varētu mest ēnu uz dievnamu. Požarnovs sākotnēji saista to ar Stambulas konvenciju: "Kad sākās šī te diskusija par Stambulas konvenciju, tad parādījās mūsu portālos vesela rinda slavējošu rakstu par lezbietēm, kuras spiestas apprecēties ārzemēs. Radās tāda sajūta, ka tiek gatavots speciāls fons, sabiedrībai tiek skaidrots, ka tas viss ir normāli." Jautāts, kā tieši konkrētais videoklips saistīts ar šo izteikumu un mājaslapā rakstīto, Požarnovs atzīst, ka izvēlējies ne to labāko piemēru.

Netradicionālas ģimenes SKG sauc par iemeslu, kas traucēs latviešu tautas attīstībai. Dinevičs priecājas, ka nav likumu par netradicionālu ģimeņu veidošanu un cer, ka tas tā paliks arī turpmāk: "Mūsu politika ir pavisam vienkārša - katrs ir tiesīgs darīt, ko viņš grib savā mājā, savā guļamistabā vai virtuvē, bet, lūdzu, neuzbāzieties man ar saviem priekšstatiem par to, kādām jābūt cilvēku attiecībām." Jautāts par to, kas tad uzbāžas, politiķis atcērt: "Praids!" Praids esot jāaizliedz likumdošanas ceļā.

Šodien ir cita Eiropa

Lai gan SKG pārstāvji sarunas laikā uzskaita vairākus draudus, ko nes Eiropa, par eiroskeptiķiem viņi sevi nesauc. "Mēs esam eirokonservatīvi. Mēs esam par ES, kurā mēs iestājāmies toreiz," paskaidro Dinevičs.

"Ja mēs paskatāmies, kas mums tagad notiek Saeimā ar likumiem, kā tikai pieņem Eiropā kādu jaunu tiesību normu, tā mūsējie uzreiz paklausīgi, mums vajag ratificēt, mums vajag taisīt likumu grozījumus. Vajadzētu paanalizēt, vai viss jaunais, kas no turienes nāk, vai tas ir mūsu valsts iedzīvotāju un uzņēmumu interesēs vai nē, vajag tomēr mazdrusciņ stingrāku mugurkaulu," kolēģi papildina Požarnovs.

Visas ievēlētās Saeimas ir ideālas

Līdzīgi, kā citiem visiem, SKG tiek lūgts paskaidrot, kā, viņuprāt, pēc vēlēšanām jāizskatās Saeimas sastāvam. "Pavisam vienkārši, ziniet, kura būs labākā Saeima? Tā, kuru ievēlēs vēlētāji. Arī šī Saeima ir taisni tāda pati - labākā tam brīdim. Vēlēšanās cilvēki ir pateikuši, jā, mēs esam izvēlējušies labāko. Jautājums ir, kādā veidā tālāk tiek veidotas attiecības opozīcija - pozīcija. Lūk, tur sākas tie nopietnākie spēles noteikumi pēc katrām vēlēšanām," ir pārliecināts Dinevičs.

Požarnovs piebilst, ka ir grūti sniegt atbildi uz šo jautājumu, bet galvenais esot, ka "partijām jāspēj mainīties līdzi situācijai valstī, jauniem uzstādījumiem. (..) Manā skatījumā Saeimai vajadzētu būt tādai, kas tomēr stingrāk iestātos par savas tautas interesēm un mazāk klanītos dažādu starptautisko organizāciju priekšā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!