ASV sabiedrība ir radikalizējusies, un neskaidra vēlēšanu rezultāta gadījumā, emociju izlādei ar televizora skatīšanos var nepietikt – tā diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" ASV prezidenta vēlēšanu dienā izteicās bijušais Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis. Latvijas un ASV divpusējās attiecībās radikālas pārmaiņas viņš gan neprognozēja.

Diskusijā Teikmanis uzsvēra, ka Latvijas attiecības ar ASV veidojušās gadu desmitiem un ir pārpartejiskas, līdz ar to, neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs, divpusējajās valstu attiecībās principiālu izmaiņu nebūs. "Tas, kas varētu būt patiešām interesanti – kā pēc vēlēšanām Amerika izmantos savu globālās līderības iespēju," norādīja bijušais diplomāts.

Iekšpolitiski ASV daudz kas būšot atkarīgs no tā cik pārliecinoša ir vienas vai otras puses uzvara, jo pretējā gadījumā balsu skaitīšana var arī ievilkties. "Tiešām, es piekrītu, ka Amerikas sabiedrība ir radikalizējusies un tas varētu nozīmēt, ka emociju izpausmes attiecībā uz vēlēšanu rezultātu var neaprobežoties tikai ar televizora skatīšanos. Tas tiešām ir atkarīgs no vēlēšanu rezultāta, bet beigu beigās rezultāts būs un tiks pieņemts sabiedrībā. Atcerēsimies, ka arī Floridā savā laikā tika trīsreiz pārskaitīti biļetenei un Amerika pa to laiku neizmainījās," atgādināja Teikmanis.

Salīdzinot abu kandidātu dzīves gājumu, Teikmanis atzina, ka Baidens vairāk izrādījis interesi par ārpolitiku, tostarp ilgstoši vadot ASV Senāta ārlietu komiteju, tomēr pat, ja viņš uzvarētu, lielas izmaiņas ASV un Eiropas attiecībās, piemēram, tirdzniecības politikā nav gaidāmas. Kopumā viņš
ASV salīdzināja ar lielu kuģi, kuru pagriezt nav tik vienkārši, neatkarīgi no tā, kurš kādā brīdī ir pie stūres.

Pilnu ASV vēlēšanu vakara diskusiju skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!