"Pandēmijā labākais risinājums būtu tikai šis viena tipa pasākums, proti pasākums vakcinētām personām," - šādu pārliecību "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kā kultūrdzīvei atgūties pandēmijā?" pauda kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA). Diskusijā piedalījās arī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka, ģitārists un Pašnodarbināto mūziķu biedrības valdes loceklis Kaspars Zemītis kā arī Latvijas Pasākumu producentu asociācijas valdes locekle Ieva Irbina.

Šobrīd Latvijā spēkā esošais regulējums nodala tādus publiskus kultūras pasākumus un koncertus, kurus var apmeklēt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki, un tādus pasākumus, kurus var apmeklēt arī cilvēki, kuri nesen veikuši Covid-19 testu, saņemot negatīvu testa rezultātu. Dalījums attiecas arī uz bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu un nevar tikt vakcinēti.

Jau vēstīts, ka diskusijā Irbina aicināja vienkāršot kultūras pasākumu regulējumu, nenodalot vakcinētos un pārslimojušos no testētajiem. Viņa argumentēja, ka testi arī ir zinātniski un citās dzīves situācijās tiek izmantoti, lai pierādītu, ka cilvēki nav slimi.

Ziņojām arī, ka Puntulis diskusijā atzina - pareizi nav atrisināts jautājums par 12 gadu vecumu nesasniegušiem bērniem, kuri nedrīkst vakcinēties, bet nedrīkst arī apmeklēt kultūras pasākumus vakcinētiem cilvēkiem. Viņš solīja censties šo regulējumu mainīt.

Diskusijas raisījās arī par "koncertu, kas nebija koncerts" jeb pasākumu izklaides parkā "Avārijas brigāde", kurā uzstājās mūziķi un par kuru adminitratīvo lietvedību uzsākusi policija. Diskusijas dalībnieki tajā saskatīja negodīgas konkurences pazīmes, jo šī pasākuma apmeklētājiem digitālos Covid-19 sertifikātus neesot bijis jāuzrāda.

Piedāvājam noskatīties diskusijas spilgtākās epizodes:

Bjorka prātoja, ka krievvalodīgo publiku dažādie ierobežojumi nemotivē vakcinēties, bet gan izraisa pretreakciju – nesagaidīsiet! – .

Puntulis apgalvoja, ka patiesībā ierobežojumu dēļ atcelti tiek salīdzinoši nedaudzi koncerti. Piemēram, kāds labi zināms pasākumu producents viņam teicis, ka atcelti tikuši tikai 2 no viņa plānotajiem 40 pasākumiem – .

Viņš arī pauda pārliecību, ka Latvijā ieviestie ierobežojumi, kaut sarežģītāki, vienlaikus ir arī "atbildīgāki", nekā kaimiņos Lietuvā un Igaunijā ieviestie drošības pasākumi – .

Zemītis norādīja, ka Kultūras ministrija šobrīd tikai mācās atbalstīt populāro kultūru, jo līdz Covid-19 pandēmijai tai valsts atbalsts piešķirts netika – .

No 536 vietām skatītāju vietām pārdot drīkst tikai 120 – Bjorka ieskicēja, cik ļoti distancēšanās prasības apgrūtina pasākumu rīkošanu telpās – .

"Pasākumā, kur ir skatuve un nav sēdvietas, fiziski nav iespējams nodrošināt, ka cilvēki ievēro distanci. Tas būtu jebkuram normālam rīkotājam jāapzinās," Irbina skaidroja, kādēļ Hanzas peronā notiekošajā "Festivālā bez distances" tiks ielaisti tikai vakcinēti vai pārslimojuši cilvēki – .

Puntulis neizslēdza, ka izplatoties saslimšanai varētu nākties pirms iekļūšanas pasākumos testēt arī vakcinētos cilvēkus – .

Irbina aizrādīja, ka pēdējā gada laikā pasākumu rīkošanas regulējums mainījās deviņas reizes, bet "inerece", lai sarīkotu pasākumu pēc jauna regulējuma, prasītu, lai izmaiņas notiek stipri retāk – .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!