ASV ir koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 vissmagāk skartā valsts – līdz šim ar šo slimību saslimuši jau vairāk nekā 9,8 miljoni amerikāņu, savukārt mirušo skaits jau tuvojas 240 tūkstošiem. Covid-19 krīze un Trampa administrācijas rīcība vīrusa ierobežošanā priekšvēlēšanu laikā kļuva par galveno diskusiju objektu. Latvijas -Amerikas komerckameras viceprezidents, jurists Ivars Slokenbergs “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā ““Tramps vai Baidens – kurš ASV prezidents labāk Amerikai, Eiropai un Latvija?” uzsvēra, ka no uzņēmējdarbības viedokļa raugoties, Covid-19 krīzes atrisināšana ir pati svarīgākā prioritāte.

“Amerika ir ļoti sarežģīta vieta, ir federālā valdība, ir piecdesmit atsevišķi štati, dažādas pilsētas, kas mēģina noregulēt Covid krīzi šajā politiskajā gaisotnē. Tāpēc ir šīs nesaskaņas, vai vajag maskas, vai nevajag, vai par daudz aizvērti restorāni, vai nav...No biznesa viedokļa, protams, nav laba situācija,” atgādināja Slokenbergs.

Republikāņu partijas kandidāta, līdzšinējā ASV prezidenta Donalda Trampa oponenti viņam pārmet nepietiekami aktīvu federālās valdības rīcību Covid-19 ierobežošanā, kā arī melus – sākotnēji par to, ka vīruss nav īpaši bīstams un tā izplatība ātri tiks apturēta, bet vēlāk – jau par to, ka kuru katru brīdi būs pieejama vakcīna un zāles pret Covid-19.

Oregonas latviešu biedrības vadītāja Ilva Metlāne, kas sevi sauc par Trampa atbalstītāju, diskusijā uzsvēra, ka Covid-19 ierobežošanā galvenā loma ir piešķirta štatu valdībām. “Tramps nevar zināt, kāda situācija ir katrā štatā. Katru štatu labāk pārzina tā vietējie varas orgāni. Tāda situācija, kāda ar Covid varētu būt Montanā vai Floridā, tās ir divas pilnīgi dažādas situācijas. Vietējā vara labāk pārzina savu štatu, iedzīvotāju skaitu pēc rases, pēc etniskās piederības, pēc blīvuma. Un viņi arī ir tie, kas atbild,” tā Metlāne.

Savukārt žurnālists Kārlis Streips, kas ir dedzīgs Trampa kritiķis, atgādināja, ka iepriekšējo prezidentu administrācijas ir uzņēmušās daudz aktīvāku lomu potenciālu epidēmiju ierobežošanā, nākot klajā ar konkrētām rekomendācijām kā rīkoties štatu valdībām. “Tas, ka štati ir darījuši citas lietas, tas ir no izmisuma,” uzskata Streips.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju “Tramps vai Baidens – kurš ASV prezidents labāk Amerikai, Eiropai un Latvijai?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!