Foto: DELFI
Kāds patversmes "Zilais krusts" iemītnieks, kurš Rīgas austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) ārstējies jau pirms slimības perēkļa uziešanas patversmē, izrādījies Covid-19 pozitīvs. Tādēļ slimnīcā atbrīvotas divas nodaļas, bet 62 cilvēkiem, tostarp pieciem citiem pacientiem noteikta karantīna. To portālam "Delfi" apstiprināja RAKUS ārstniecības direktors un ķirurģijas galvenais speciālists, profesors Haralds Plaudis. Vēlāk viņš apstiprināja, ka saslimšana līdz 3. aprīļa vakaram bija konstatēta jau četriem cilvēkiem - diviem pacientiem un diviem slimnīcas darbiniekiem.

Plaudis "Delfi" norādīja, ka vēl pirms publiskajā telpā parādījās ziņas par Covid-19 izplatību "Zilā krusta" patversmē, RAKUS citu slimību ārstēt sācis kāds šīs patversmes iemītnieks. Pacientam neesot bijuši nekādi simptomi, kas liecinātu par saslimšanu ar Covid-19, bet publiskajā telpā izskanot ziņām par saslimšanu patversmē, nodaļas vadītāja pieņēmusi lēmumu veikt Covid-19 analīzes arī šim pacientam, un tās izrādījušās pozitīvas.

"Mums izdevās šo situāciju identificēt savlaicīgi, kamēr kontaktpersonu nebija vēl vairāk. Austrumu slimnīcā ir apzinātas visas personas, kas ar šo pacientu ir kontaktējušās, un tām noteikta karantīna atbilstoši SPKC normatīviem," norādīja Plaudis. Tie esot kopā 62 cilvēki, tostarp pieci slimnīcas pacienti

Plaudis norādīja, ka divas slimnīcas nodaļas - Pulmonoloģijas un Endokrinoloģijas - tādēļ atbrīvotas un tajās šobrīd notiek dezinfekcija, bet to pacienti pārvietoti uz citām nodaļām, kur viņiem tiek nodrošināta visa nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Galīgais lēmums par nodaļu darbības atjaunošanu vai iesaldēšanu uz ilgāku laiku tiks pieņemts pirmdien.

Vēlāk Plaudis "Delfi" teikto papildināja, norādot, ka visi RAKUS ietilpstošā Latvijas Onkoloģijas centra darbinieki jau nodevuši analīzes. Visu analīžu rezultāti vēl nav saņemti, bet līdz 3. aprīļa vakaram saslimšana ar Covid-19 pierādīta jau četriem cilvēkiem - diviem pacientiem un diviem slimnīcas darbiniekiem.

RAKUS pārstāve Ilga Namniece "Delfi" norādīja, ka visas pacienta kontaktpersonas šobrīd atrodas pašizolācijā uz divām nedēļām. Pirms atgriešanās darbā slimnīcas personālam tiks veikti divi Covid-19 testi, lai pārliecinātos, ka viņi tik tiešām ir veseli.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekciju slimību kontroles un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs šodien atklāja, ka saslimšana ar Covid-19 šobrīd Latvijā apstiprināta jau četrdesmit mediķiem. Tādējādi desmitā daļa no cilvēkiem, kam laboratoriski apstiprināta saslimšana ar Covid-19 ir tieši mediķi, tostarp tādi, kas inficējušies no pacientiem, par kuriem nav bijis zināms, ka tie sirgst ar Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!