Jau iepriekš medijos ziņots, ka "Rīgas Satiksmes" (RS) auditā atklājies — uzņēmumam bija noslēgti vairāki desmiti līgumu ar dažāda veida konsultantiem. Kopumā pērn šie līgumi uzņēmumam izmaksāja 1,1 miljonu eiro. Nu lielākā daļa no tiem ir pārtraukti. Bijušais RS pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā atklāj — runājis ar šīm personām nav, viņam vienkārši tika atnestas vienošanās par līgumu laušanu.

Kopumā pērn RS noslēgti 46 konsultāciju līgumi ar privātpersonām un 27 līgumi ar juridiskām personām. Par šādu izmaksu pozīciju Matīss uzzinājis teju uzreiz pēc stāšanās amatā: "Nedēļas laikā es sapratu, ka ir arī tāda problēma". Viņš saka, ka pamazām līgumi ar privātpersonām tika lauzti, taču uzsver: "Es neesmu runājis ne ar vienu no šiem 40 [46 -red.] cilvēkiem, lai šos līgumus lauztu, es nezinu, kas ir ar viņiem runājis". Viņam esot atnestas abpusējas vienošanās par konkrēto līgumu laušanu. Matīss atzīmē, ka daži konsultanti tomēr savu darbu saglabājuši, jo "acīmredzot ir nepieciešami".

Citāda situācija gan ir ar līgumiem, kuros iesaistītas juridiskas personas, tos tik viegli izbeigt nav iespējams, jo līguma laušanas gadījumā draud sankcijas. Matīss nevienu no juridiskajām personām nevēlas saukt vārdā, taču stāsta, ka, piemēram, ir kāds "diezgan dīvains līgums" kurš paredz kredītu pārkreditēšanu uz izdevīgākiem nosacījumiem, bet pusi no ieguvuma jāatdod šim konsultantam. "Diezgan inovatīvs risinājums," noteic bijušais RS pagaidu valdes priekšsēdētājs. Jāatzīmē, ka konkrētais līgums jau iepriekš pieminēto sankciju dēļ joprojām ir spēkā. Matīss norāda, ka ir arī citi "inovatīvi līgumi", kas nav lauzti.

Delfi jau ziņoja, ka RS gandrīz trīs gadus algu saņēma arī Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna un vairāki citi domes darbinieki.

Pilnu Dombura sarunu ar Matīsu meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!