Foto: LETA

Lai gan jaunā labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV") turpina apgalvot, ka publikācijas par pārkāpumiem uzņēmumā SIA "Monēta", kurā viņa ilgstoši vadīja finanses, ir "politisks pasūtījums", un apgalvo, ka līdz šim par konkrēto uzņēmumu sūdzības nav bijušas, Valsts darba inspekcija (VDI) portālam "Delfi" apliecināja, ka uzņēmumā jau agrāk tomēr ir konstatēti vairāki pārkāpumi.

Vēl piektdienas rītā LTV intervijā viņa sacīja, ka sūdzības par viņas uzņēmumu nav bijušas: "Tas manā uztverē ir politisks pasūtījums, lai destabilizētu šo situāciju, It sevišķi ir zīmīgi, ka tas parādījās tieši tad, kad tika runāts, ka es varētu kļūt ministre. Nekad iepriekš nebija ne sūdzības, nekas."

Petravičas teiktais gan nesaskan ar VDI sacīto portālam "Delfi". VDI 2010. gadā, dodoties preventīvā nereģistrētās nodarbinātības pārbaudē, konstatēja vairākus pārkāpumus SIA "Monēta" piederošajā "Elvi" franšīzes veikalā Kursīšu pagastā. Pārkāpumu sarakstā 2010. gadā ir bijis pārkāpums saistībā ar Darba likumā noteiktajiem nosacījumiem par summēto darba laiku, kā arī trīs dažādu Ministru kabineta noteikumu pārkāpumi — par obligāto veselības pārbaudi, darba vides iekšējās uzraudzības veikšanas kārtības neievērošanu, kā arī par apmācību darba aizsardzības jautājumos. Pēc fiksētajiem pārkāpumiem inspekcija izdeva rīkojumu, kurā uzdeva pārkāpumus novērst.

Savukārt par citu pārkāpumu uzņēmuma transporta biznesa daļā uzņēmums sodīts ar administratīvo sodu 2100 eiro apmērā. Proti, 2013. gadā VDI saņēma iesniegumu par letālu nelaimes gadījumu ārzemēs. "Mums iesniegumu rakstīja šī bojā gājušā cilvēka radinieks. Bet tas notika ne darba faktoru iedarbībā. Respektīvi, šis cilvēks bija stiprā alkohola reibumā. Un tāpēc ar viņu notika nelaimes gadījums. Viņam iestājās koma no lielā alkohola daudzuma," stāsta VDI preses pārstāve Megija Ekkarte.

VDI šo gadījumu skatīja kā slēpto nelaimes gadījumu, jo Petravičas uzņēmums nesekoja likumā noteiktajai kārtībai un par notikušo inspekciju neinformēja. "Uzņēmumam bija pienākums par šo nelaimes gadījumu nekavējoties ziņot Valsts darba inspekcijai. Bet tas netika darīts. Un līdz ar to arī uzņēmums 2014. gadā saņēma administratīvo sodu 2100 eiro apmērā," sacīja preses pārstāve.

VDI saņēmis sūdzību par uzņēmuma darbību arī 2017. gadā, taču šajā gadījumā sodu nepiemēroja. "2017. gadā mēs arī veicām pārbaudi arī uz iesnieguma pamata par notikušu nelaimes gadījumu. Šis nelaimes gadījums notika ārzemēs, bet atklājās, ka patiesībā šis nelaimes gadījums ir noticis laikā, kad darbinieks ir bijis bezalgas atvaļinājumā. Respektīvi, nebija uzņēmuma vainas dēļ," skaidroja Ekkarte.

Vēlēšanu un valdības veidošanas laikā VDI iesniegumus nav saņēmis. Bet, ņemot vērā arī uzņēmuma vēsturi ar jau notikušajiem pārkāpumiem, šogad dosies atkārtotā preventīvā pārbaudē.

Jau ziņots, ka "Delfi" gan pirms, gan pēc potenciālās labklājības ministres Ramonas Petravičas ("KPV LV") intervijas raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" no dažādiem avotiem saņēma un turpina saņemt informāciju, ka uzņēmumā SIA "Monēta", kurā Petraviča ilgstoši bija finanšu vadītāja, ilgstoši maksātas "aplokšņu algas" un pieļauti arī citi pārkāpumi.

Lai gan Petraviča jautājumus par šo tēmu saistīja ar nelabvēļu interesēm, "Delfi" rīcībā esošās informācijas kopums rada pamatu šaubām par politiķes līdzšinējās darbības atbilstību augstas valsts amatpersonas statusam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!