Jelgavas politiskajai dzīvei minimālā programma būtu politiskā opozīcija vispār, jo šobrīd tādas nav. Tikmēr partiju programmas ir gandrīz vienādas, uz mēra krēslu bez Andra Rāviņa neviens arī tā īsti neraujas. To diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina estrādes mākslinieks Žoržs Siksna, Latvijas radio žurnāliste Rudīte Spakovska un biedrības "Jelgavas attīstībai" valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš.

Lai arī Siksna nebalsos Jelgavā, mūziķis uzdeva retorisku jautājumu par partijām, kuru programmās ir maz atšķirīgu solījumu: "Ja tik daudz saskan, kāpēc jātaisa vēlreiz vēlēšanas?". Savukārt žurnāliste Spakovska esošo domes varu salīdzināja ar padomju laiku varu, sakot, ka "ir nedaudz skumji, jo saprotu, kā jutās mani vecāki, kad bija jābalso padomju laikā, kad it kā ir, ko izvēlēties, bet īstenībā strādā kopā".

Spakovska uzsvēra, ka opozīcija ir svarīga, lai ir, kas "skatās uz pirkstiem, sit trauksmes signālu". Arī Āboliņš norādīja, ka nemaz "tik rožaina tā aina nav", kā to intervijā "Delfi" rādīja Ivars Jakovels. "Kaut vai tie paši administratīvie, ap 500 tūkstoši, izdevumi ir milzīgi priekš Jelgavas, ja skatās proporcionāli pret iedzīvotāju skaitu," skaidroja biedrības valdes priekšsēdētājs.

Āboliņš vērsa uzmanību uz to, ka divu gadu laikā izmaksas sasniedz divus miljonus. "Par divi miljoni var šimpanzi ievēlēt," sacīja jelgavnieks. "Varēja redzēt, ka viņš nemaz nevar būt opozīcijā, jo nebija nekādas kritikas par esošo," teica Siknsa, kam piebalsoja arī žurnāliste. "Nu, nevar kritizēt savus biedrus," bilda Spakovska.

Runājot par lielveikala "Depo" celtniecību, Āboliņš apstiprināja, ka "iedzīvotāji tiesāsies, tiek gatavoti papīri tiesai pa naktīm, paralēli darbam". Jelgavnieks uzskata, ka "cietīs rekreācijas zona, kur iet cilvēki ar ģimenēm atpūsties". Šis esot jautājums, kur partija "Saskaņa" izvēlējusies veiksmīgu pozīciju.

Spakovska arī piekrita, ka "Depo" lietu "Saskaņa" var veiksmīgi izmantot savā priekšvēlēšanu kampaņā. "Viņiem ir brīnišķīga priekšvēlēšanu dāvana," teica žurnāliste.

Diskusijā Aboliņš kritiski izteicās par Jakovelu kā latvieti, kurš "iefiltrējies" krieviskā partijā. "Redzu to kā politisko franšīzi. Kur labāks produkts, tur ielec. Latvietis – labi izglītots, diezgan apķērīgs. Toreiz bija problēmas ar valodu, viņš toreiz tur ļoti labi iedzīvojās," par Jakovela karjeras sākumu sociāldemokrātiskās partijās sprieda jelgavnieks. "Tā ka štrunts par Putinu, galvenais, ka vara," piebilda Spakovska.

"Šajā aspektā, Putins vai 9. maijs, viņi nestaigā pa pilsētu," partijas "Saskaņa" darbību Jelgavā komentēja Aboliņš.

"Jāatzīmē, ka tirgus viņam tuvāk pie sirds, nekā Jelgava," vērtēja Siksna.

Arī Āboliņš norādīja, ka Jelgavai ir liels potenciāls, kas netiek izmantots. "Mums ir tik daudz bonusu, salīdzinot ar citām republikas pilsētām, ņemot vērā izvietojumu un citas lietas. Bet stāsts par to, ka administratīvās izmaksas ir divreiz lielākas nekā tai pašai Daugavpilij," teica jelgavnieks.

"Man jāpiekrīt, ka sajūta tiešām rodas, ka Jelgava ļaunprātīgi izmanto to, ka Rīga ir tuvu, cilvēkiem darbs Rīgā," piebalsoja žurnāliste.

Siksna arī minēja, ka neredz Rāviņam alternatīvu. "Nav jau, kas konkurē. Ja būtu jauni, talantīgi cilvēki. Jakovels neraujas, viņam ir tirgus," sacīja mūziķis. "Balso, kā gribi, beigās būs Rāviņš," papildināja Spakovska.

"Izrādās, dome kādreiz bija uzcelta čekas vajadzībām. Liekas, ka čeka aizgājusi, bet bailes palikušas," pašreizējo domes darbu skarbi vērtēja Āboliņš.

Spakovska savukārt norādīja, ka Jelgavā nav objektīvu mediju. "Tas, ko redzu, ka cilvēki saņem brīnišķīgi saldu debesmannu, kur ir komplimentāras intervijas. Tajā pašā laikā nopietnām problēmām, lietām, piemēram, sistēmas bērniem, ka tik paslaucīt zem paklāja," sacīja žurnāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!