"Latvijas Kardiologu biedrība ir izstrādājusi arī savus ieteikumus, un patreiz kopā ar Zāļu valsts aģentūru un Nacionālo veselības dienestu tiek domāts par sava veida zaļo koridoru šiem pacientiem," pirmdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" komentējot gadījumu, kad kādai sievietei, kam pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas radušās aizdomas par sirdsdarbības traucējumiem, norādīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra kardiologs Kārlis Trušinskis.

Sieviete pirms diskusijas “Ko (ne)atklāj Covid-19 blakņu izvērtējumi?” savu pieredzi “Delfi TV ar Jāni Domburu” atklāja e-pasta vēstulē. Proti, kad jūlija nogalē pēc ģimenes ārsta ieteikuma viņa vēlējusies pierakstīties uz valsts apmaksātu ehokardiogrāfiju, ātrākais iespējamais laiks, kad šo izmeklējumu iespējams veikt, bijis oktobris.

Trušinskis diskusijā uzsvēra – šādām situācijām nevajadzētu būt, tādēļ arī nonākts pie secinājuma, ka pacientiem, kas pēc Covid-19 vakcinācijas piedzīvo kādus sirdsdarbības traucējumus, būtu jānodrošina iespēja operatīvi veikt nepieiešamos izmeklējumus. “Smagākie gadījumi, protams, vienmēr ir jāstacionē un tur slimnīcas apstākļos tiks izdarīts viss uzreiz, bet šiem vieglajiem gadījumiem, kur ir šīs blaknes, šiem pacientiem būtu jāsaņem vismaz šis ehokardiogrāfijas izmeklējums nedēļas laikā,” sacīja kardiologs.

Līdz šā gada 19. septembrim Zāļu valsts aģentūrā saņemti 116 ziņojumi par kardioloģiskiem simptomiem pēc vakcinācijas pret Covid-19.

Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu drošuma komiteja šā gada jūlija vidū ieteica iekļaut miokardītu un perikardītu “Pfizer” un “Moderna” ražoto Covid-19 vakcīnu blakņu aprakstā. Trušinskis zināja teikt, ka lielākā daļa no cilvēkiem, kam Latvijā pēc vakcinācijas bijis miokardīts, brīdī, kad nonākuši pie kardiologa jau bija izveseļojušies pat iztiekot bez medikamentu lietošanas. “Manuprāt, ir tikai viens gadījums bijis, kur ir bijusi vajadzīga ilgāka medikamentoza terapija. Bet, protams, miokardīts kā tāds ir “sarkanais karogs” kardiologiem, jo tas var saistīties gan ar dzīvībai bīstamām aritmijām, gan ar sirds mazspēju,” skaidroja kardiologs.

Zāļu valsts aģentūras Farmakovigilances nodaļas vadītāja Zane Neikena zināja teikt, ka miokardīts vai perikardīts Latvijā līdz šim apstiprināts pieciem pret Covid-19 vakcinētiem pacientiem, tajā skaitā vienam bērnam. Četriem gadījumiem ir drošticama saistība ar vakcīnu.

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusiju var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!