Sāpīgus vēstures jautājumus izmanto politikā, lai piesaistītu uzmanību, intervijā "Delfi TV ar Jānis Domburu" atzina mūziķis Dons, kura vecāki piedzīvojuši gan izsūtījumu, gan nievājošu attieksmi nacionālās piederības dēļ.

Domburs atgādināja par Dona interviju žurnālā "Ieva" 2013. gadā, kurā mūziķis citēts sakām: " Es lasu, kas notiek Latvijā, kāda milzīga plaisa ir starp tiem, kas četrkārt sev paceļ algas, un lielo tautas daļu, kas dzīvo nabadzībā. Tas ir spļāviens sejā, un tad man miers pazūd."

Viņš atzīst, ka arī tagad pārdzīvo par līdzcilvēkiem. Tomēr viņš uzsver: "Man gribētos ticēt - un es tam tiešām no sirds ticu -, ka mēs ejam uz priekšu un uz augšu Latvijā. Par daudzām lietām. Būs visādas ķēpas pa vidu, atradīs jaunus skandālus, būs tādas mājas uzbūvētas kāpu zonā. Bet mēs iesim tālāk, iesim uz priekšu."

Dons pauž pārliecību, ka Latvija spēj aiziet priekšā kaimiņiem igauņiem.

Savukārt, jautāts par valodu jautājumu, mūziķis skaidro: "Mans tēvs bija baltkrievs, viņš atbrauca uz Latviju un iemīlējās mammā, dziedājis korī un runāja latviešu valodā. Viņš man vienreiz uzdeva jautājumu: "Tu man vari pateikt vienu lietu - kā tas ir, ka tēja ceļas debesīs?" Es tā domāju - tagad mums ir nopietna problēma, iespējams, kaut kas nav riktīgi. Viņš dzied tautasdziesmu "Kumeliņš gaisā skrēja" un domā par kumelīšu tēju."

Šo ainu Dons atceras kā mīļu un jautru epizodi. "Es esmu redzējis, kā kaimiņš, pieņemsim, tētim kādreiz ir teicis - tu, baltkrievs, brauc atpakaļ uz savu Baltkrieviju," viņš atminas citu atgadījumu.

"Mamma man ir dzimusi Sibīrijā, uz kurieni manus vecvecākus izsūtīja. Tie bija tādi pretīgi, stulbi laiki," viņš atzīst.

Runājot par attieksmi pret sāpīgiem vēstures jautājumiem Dons norāda, ka "katrs, kurš gribēs iegūt 15 minūtes slavas - politiskajā elitē vai kur - izmantos šos ieročus, lai piesaistītu sev uzmanību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!