Foto: LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) vērtēs, vai kukuļošanas lietā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents, ECB padomes loceklis Ilmārs Rimšēvičs ir pamatoti ierobežots.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ir personiski sazinājusies ar ECB prezidentu Mario Dragi.

ECB līdz šim nav publiski paudusi nostāju par notikušo, neskatoties uz to, ka Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners ceturtdienas rītā paziņoja, ka ECB esot neapmierināta, ceturtdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja politiķe.

Pašlaik ECB ir atturīgi, jo viņi veic iekšējo analīzi, skaidroja finanšu ministre. Lai ECB varētu šo analīzi veikt, tai vajadzīga informācija no Latvijas. Tāpēc panākta vienošanās, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nodos ECB rīcībā vairākus faktus – kāda ir apsūdzība, kāds ir piemērotais drošības līdzeklis un apliecinājumu par to, ka procesa laikā nav skarti ECB materiāli.

Saņemot šo informāciju, ECB lems, vai nav pārkāpts ECB neatkarības princips.

ECB kriminālprocesa virzītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā, un tādi precedenti jau ir bijuši citās valstīs, paskaidroja finanšu ministre.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis Rimšēvičam aizdomās turētā statusu kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis pieņemts pēc tā izspiešanas. Kukuļa apmērs bijis ne mazāk kā 100 000 eiro.

Rimšēvičam noteikti vairāki drošības līdzekļi, tostarp drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!