Paši ēdinātāji sākotnēji nav uzstājuši, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme tiem jāsamazina tieši līdz 5%, ar šādu ierosmi klajā nākusi tieši Ekonomikas ministrija. Tā “Delfi TV ar Jāni Domburu” sarunā par Covid-19 krīzes laika valsts palīdzību viesnīcu un restorānu nozarei, apgalvoja šefpavārs Lauris Aleksejevs. “Mēs runājām samazināt to PVN un Ekonomikas ministrija nāca klajā – prasām pieci, iedos deviņi, beigās dabūsim 12,” skaidroja Aleksejevs.

Latvijas viesnīcu un restorānu biedrības vadītājs Jānis Pinnis savukārt norādīja, ka nozare gadā PVN samaksā 70 miljonus eiro. 13 no tiem izmitinātāji, 57 ēdinātāji. Viņš atsaucās uz lielajām finanšu rezervēm, kuras valdībai esot pieejamas Covid-19 krīzes risināšanai, norādot, ka līdz ar to efekts uz valsts budžetu no šī nodokļa samazināšanas nebūtu liels un tiktu atpelnīts citos veidos.

Savukārt Aleksejevs piebilda, ka Restorānu biedrība modelējusi scenārijus, balstoties uz datiem, kurus tai anonīmi snieguši restorāni, un secinājusi, ka trīs gados nodokļa samazinājums tiktu atpelnīts caur cita veida nodokļiem. Viņaprāt, valsts pārvalde vienkārši netic uzņēmējiem, tādēļ atsakās pieņemt šos aprēķinus par patiesiem.

Konfrontēts ar faktu, ka 5% PVN šai nozarei būtu viens no zemākajiem visā Eiropā, Aleksejevs atsaucās uz faktu, ka Rietumeiropas valstīs kā Spānijā un Francijā jau ir veselas pārtikas produktu grupas kā piens, maize vai gaļa, kurām ir piemērots salīdzināms samazinātais PVN, no kā kopā veidojas zems vidējais PVN restorāniem un sabiedriskajai ēdināšanai. Turklāt pastāvot arī dažādi nodokļu režīmi, piemēram, vienkārši maksa par galdiņu. Arī Latvijā idejas aizstāvji apsprieduši līdzīgus risinājumus, bet secinājuši, ka tas ir pārāk sarežģīti, tādēļ jāprasa samazinātais PVN. Ne obligāti 5%, derētu arī 12% vai 9%, norādīja Aleksejevs. Pinnis gan piebilda, ka viena no zemākajām likmēm Eiropā stiprinātu nozares konkurētspēju, dodot tai “labu izrāvienu”.

Jau ziņots, ka iepriekš ekonomikas Jānis Vitenbergs (KPV LV) rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē. Tomēr finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa šo priekšlikumu rosināja neskatīt ārkārtējās situācijas palīdzības kontekstā, bet gan spriest par šo priekšlikumu nodokļu izmaiņu kontekstā. Pieprasot samazināt PVN likmi vairākas sabiedriskās ēdināšanas jomas biedrības pagājušonedēļ rīkoja “Katlu revolūciju”, ik vakaru skaļi dauzot katlus un pannas, lai tādējādi pievērstu uzmanību krīzei nozarē.

Pilnu raidījuma ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!