"Es emu pasargāts, jūs nē,” - tā veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atbildēja uz Latvijas restorānu biedrības vadītāja Jāņa Jenža paustajām bažām, vai arī vakcinēti cilvēki nevar izplatīt Covid-19. Pavļuts uzsvēra, ka nevakcinētajam Jenzim esot 50 reižu lielākas iespējas saslimt ar Covid-19 nekā viņam. Pavļuts arī skaidroja, ka valdība turpmāk dažādos sabiedrībai pieejamos pakalpojumus plāno iedalīt trīs līmeņos - tie, kas pieejami visiem, tie, kas pieejami ar negatīvu Covid-19 testu, un tie, kas pieejami tikai vakcinētajiem vai slimību pārslimojušajiem.

Jautāts, vai Latvijas valdība arī turpmāk plāno vairāk privilēģiju un atvieglojumu sniegt tikai tiem, kuri vakcinēti pret Covid-19 vai slimību pārslimojuši, salīdzinoši mazāk iespēju dodot tiem, kuri vakcīnu nav saņēmuši, pat, ja šādi cilvēki var uzrādīt negatīva Covid-19 testa rezultātus, Pavļuts atbildēja apstiprinoši. 10. jūnija valdības sēdē paredzēts lemt par jauna trīslīmeņu dalījuma ieviešanu.

Bāzes līmenis jeb tas, kurš attieksies uz visu sabiedrību neatkarīgi no vakcinācijas statusa ietvers tos pakalpojumus un iespējas, kas ir nepieciešami visiem kā iepirkšanās veikalā vai sabiedriskā transporta izmantošana. Šīs iespējas turpmāk, tāpat kā šobrīd, būs pieejamas visiem, neatkarīgi no vakcinācijas statusa un ievērojot drošības prasības kā masku valkāšana vai distancēšanās. Otrs līmenis attiekšoties uz cilvēkiem, kuri pēdējo diennakšu laikā saņēmuši negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Šādiem cilvēkiem būs pieejams plašāks iespēju klāsts, piemēram, sports iekštelpās vai kino vai teātra izrāžu apmeklēšana, bet stingri ievērojot masku valkāšanas un distancēšanās prasības. Savukārt trešais līmenis ietveršot tikai vakcinētos un pārslimojušos cilvēkus. Viņiem pienāksies visas tās pašas iespējas, kas jau minētajiem, un papdildus tām “piemēram, nebūtu nepieciešams ievērot distanci, valkāt maskas un tā tālāk” skaidroja ministrs. “Tā ir cita vide. Tas ir, piemēram, koncerts, kurā ir neierobežots ilgums, neierobežots apmeklētāju skaits, neierobežota distancēšanās, nav masku un tā tālāk,” viņš uzskaitīja.

Pavļuts uzsvēra, ka runa esot nevis par lielākām privilēģijām, bet augstāku drošību. “Nav pamata pielīdzināt testētus cilvēkus vakcinētiem – tās ir dažādas drošības pakāpes,” viņš teica, norādot, ka testētam cilvēkam ir desmit reizes vairāk ticama saslimšana nekā tādam, kurš vakcinēts.

Latvijas restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis gan apšaubīja to, vai vakcinēti cilvēki tiešām ir drošāki apkārtējiem nekā testēti, jo arī vakcinēti cilvēki var slimot ar Covid-19, tikai slimības gaita būtu vieglāka. Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs gan iebilda, ka šāds vakcinēts slimnieks arī mazāk apdraud apkārtējos, jo “viņam būs daudz mazāk vīrusa iekšā – tas ir pierādīts zinātniski – tas nozīmē, ka viņš mazāk [izdala vīrusu – red.]”. Tikmēr Pavļuts to centās ilustrēt ar “Delfi TV ar Jāni Domburu” studijā esošo viesu piemēru, norādot, ka, ja kāds no studijas viesiem būtu slims, tad nevakcinētajam Jenzim būtu 50 reižu lielāka iespēja saslimt nekā vakcinētajam Pavļutam. “Runājam lūdzu arī par cipariem, nevis tikai un vienīgi privilēģijām kaut kādā abstraktā uztveres līmenī. Es esmu pasargāts, jūs nē,” teica ministrs. Uz Jenža Repliku “tas ir mans risks”, Pavļuts aizrādīja: “Jūs aiznesīsiet citiem cilvēkiem, kāds jūsu risks? Jūs esat sabiedrībā!”

Pilnu raidījuma ierakstu varat noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!