"Covid-19" krīzes ietekmē pēdējās nedēļas laikā strauju ienākumu kritumu piedzīvo arī mediji, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) to nenoliedz, taču ar atbalsta solījumiem nesteidzas. Šodien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" ministrs pat pauda pārliecību, ka digitālajās platformās esošo mediju attīstība "iet uz augšu" un apgalvoja, ka "katrs, kas grib samaksāt par "Delfi" rakstu, lai turpinātu to lasīt, pārskaita uz Igauniju vai Lietuvu naudu". Tas neatbilst patiesībai.

Vēlāk šo pašu versiju, ka "Delfi Plus" abonētāju nauda nonāk kaimiņvalstīs, Reirs atkārtoja arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē, kurā tika skatīts likumprojekts, kas paredz īpašus atbalsta pasākumus "Covid-19" krīzes skartajiem uzņēmumiem.

"Delfi" valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs, komentējot Reira teikto, uzsvēra: "Gribu ieteikt mūsu augsti godātam ministram atturēties no nepamatotas un nepārbaudītas informācijas izplatīšanas. Citāts: "Arī katrs kurš grib samaksāt par "Delfi" rakstu izlasīt, turpina pārskaitīt uz igauņu vai uz Lietuvu naudas līdzekļus, nevis uz Latvijas "Delfi"," ir maldinošs. Fakts, ka "Delfi", lai padarītu vienkāršākus abonentu maksājumus, interneta maksājumu apstrādei izmanto Lietuvas uzņēmumu "Paysera", nemaina faktu, ka visi līdzekļi, kurus lasītāji pārskaita par piekļuvi maksas saturam, tiek investēti tieši satura veidošanā latviešu valodā un krievu valodā, un tieši no tiem tiek apmaksāti gan algas, gan nodokļi Latvijā."

Tāpat kā citiem medijiem, arī "Delfi" ienākumu nozīmīgu daļu arvien veido ieņēmumi no reklāmas pārdošanas, apliecina Kuzikovs. Šie ieņēmumi šobrīd ļoti strauji samazinās, savukārt auditorijas interese un medijos strādājošo slodze "Covid-19" uzliesmojuma ietekmē ievērojami pieaug. "Covid-19" krīzes skarto nozaru sarakstā mediji šobrīd nav iekļauti. Finanšu ministrs intervijā to neapšaubīja, taču vienlaikus apgalvoja: "Vienmēr ir kādas nozares, kas reklamējas!" Viņaprāt, mediji, kas strādā digitālajās platformās, ir dzīvotspējīgi un "savas attīstības sākumā", tamdēļ tiem jācenšas izmantot citi īpašajā likumā paredzētie finanšu instrumenti. Uz Jāņa Dombura aizrādījumu, ka nauda par reklāmu digitālajās platformās strādājošajos medijos aizplūst uz globālajiem uzņēmumiem "Google" un "Facebook", ministrs atbildēja ar apgalvojumu, ka arī par "Delfi Plus" abonentiem samaksātā nauda, savukārt, nonāk Lietuvā vai Igaunijā.

Jāpiebilst, ka kopš pagājušās nedēļas nogales viss "Delfi Plus" saturs, kurā atspoguļotas dažādas ar "Covid-19" uzliesmojumu saistītas aktualitātes, kā arī "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijas ar atbildīgajām amatpersonām – veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP), satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP), Ārlietu ministrijas pārstāvi Jāni Beķeri, izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) un citām izglītības nozares amatpersonām, un finanšu ministru Jāni Reiru, "Delfi" ir pieejamas bez maksas.

Par mediju nozari atbildīgā Kultūras ministrija konkrētus priekšlikumus nozares atbalstam ārkārtas situācijā sola izstrādāt tuvāko dienu laikā, lai virzītu tos apstiprināšanai 24. marta valdības sēdē. "Finanšu ministrija nevar pateikt recepti, kad būs priekšlikumi, izskatīsim," piektdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda Reirs.

"Apzinām visas iespējas, lai pārdalītu vai pārorientētu finansējumu esošā budžeta ietvaros, kā arī piesaistītu papildu finansējumu," apsolījis kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), gan atturoties nosaukt konkrētus avotus, kas varētu tikt izmantoti, lai iegūtu papildu finansējumu.

Visu "Delfi TV ar Jāni Domburu" interviju ar Reiru var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!