Viesojoties “Delfi TV ar Jāni Domburu” studijā, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš atklāja, ka viņš nebija informēts par Mārtiņa Bunkus centieniem ārvalstīs lobēt konkrētus “ABLV Bank” likvidācijas scenārijus. Taču viņš nenoliedz — aizdomas par maksātnespējas administratoru ieinteresētību bankas liktenī viņam ir.

Raidījuma vadītājam jautājot par tā saukto maksātnespējas administratoru “grupējumu” cīņu, un cik daudz Putniņš to izjutis pērnā gada pavasarī, kad tika lemts par “ABLV Bank” likteni, FKTK priekšsēdētājs norādīja vien uz paša aizdomām. "Tas ir tas jautājums, ko es sev vienmēr uzdodu — vai mūsu stratēģisko partneru cīņu ar naudas atmazgāšanu nav "apseglojuši" kādi cilvēki, kas varbūt vēlas atsevišķās situācijās izmantot naudas atmazgāšanas apkarošanas karogu, lai panāktu varbūt kādus savus citus mērķus," viņš stāstīja.

“Ziniet, man reizēm šādas aizdomas rodas, ja es nespēju izskaidrot kaut kādu oponentu loģiku, vai, ja es redzu, ka, pieņemsim, kaut kādi procesi kavējas, man rodas jautājums — ko tad jūs gribat?" turpināja Putniņš. Detaļās par savām aizdomām FKTK vadītājs nevēlējās runāt. Viņš gan atklāja, ka “par dažām lietām acis atvērās”, noskatoties TV3 raidījumā pausto informāciju. No tālākās sarunas noprotams, ka Putniņš runā par Nekā Personīga sižetu, kurā tika vēstīts, ka nošautais maksātnespējas administrators Bunkus trīs mēnešus pirms savas nāves centās izmantot visus iespējamos līdzekļus, lai nonāktu "ABLV" bankas likvidatora amatā.

Putniņš nav zinājis par Bunkus centieniem. "Kad es šo noskatījos, man jāsaka tā — par dažām lietām acis atvērās. Es domāju šeit būtu darbs tiesībsargājošām institūcijām, lai noskaidrotu, kas ir noticis, kas ko ir runājis un kādās kafejnīcās ar ko ticies. Ja tā ir taisnība, tad tas ir vienkārši... jūs pats saprotiet, kas tas ir," viņš teica.

Putniņš pats pērn neesot ticies ne ar vienu maksātnespējas administratoru: "Es speciāli centos izvairīties visiem spēkiem no kaut kādiem maksātnespējas scenārijiem." Taujāts, vai kāds meklēja kontaktu, Putniņš norādīja vien to, ka Latvijā ir cilvēki, kas interesējas par dažādām maksātnespējas pozīcijām.

Vienlaikus viņš norādīja, ka FKTK lēmumu par "ABLV Bank" pašlikvidāciju pieņēma nevis tāpēc, lai izvairītos no maksātnespējas administratoriem, bet tādēļ, ka šāds scenārijs ir paredzēts likumā un likuma diktētie priekšnoteikumi bija izpildīti, tāpēc bankai bija tiesības uz pašlikvidāciju.

Pilnu Dombura sarunu ar Putniņu meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!