Latvijas finanšu sistēmas reforma un tās attīrīšana no "netīrās naudas" – trešdien, 27. februārī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" atbildēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš. Sarunas gaitā viņš norādīja, ka savulaik Ziemeļkorejas jautājumā "ABLV Bank" nespēja pierādīt savu nevainīgumu, savukārt FKTK – tiešu sankciju pārkāpumu.

"ABLV Bank" vadītājs Ernests Bernis radījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" 12. februārī stāstīja par prezentāciju saistībā ar Ziemeļkorejas sankciju pārkāpumiem, par kuru FKTK vadītājs pēc tam ir atvainojies. Savukārt Putniņš norādīja, ka droši vien nav atvainojies. "Tas bija iekšējs FKTK materiāls, sagatavots vienai no tikšanās reizēm ar banku. Idejiski tas bija izveidots, lai bankai vienkāršotā veidā parādītu, kur meklējami pārkāpumi," skaidroja Putniņš. Jautājumu, cik šis materiāls ir bijis kvalitatīvs, Putniņš nekomentēja.

Diskusijas gaitā noskaidrojās, ka Putniņš uzskata, ka saistībā ar Ziemeļkorejas jautājumu "ABLV Bank" savulaik nespēja pierādīt savu nevainību, savukārt FKTK – tiešu sankciju pārkāpumu. Tieši FKTK pienākums ir pierādīt pārkāpumu, līdz ar to Putniņš nevar apgalvot bija vai nebija pārkāpums.

Jāatgādina, ka pirms nedēļas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) parakstīja rīkojumu projektus, kas paredz Latvijas finanšu sektora "kapitālo remontu". Īpaši aktuāls šis jautājums kļuva pirms gada, kad klajā nāca informācija par to, ka "ABLV Bank" legalizējusi nelikumīgi iegūtus līdzekļus.

Jau ziņots, ka pērnā gada februārī ASV Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija jeb FinCEN nāca klajā ar paziņojumu, ka "ABLV Bank" legalizējusi nelikumīgi iegūtus līdzekļus. FinCEN paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. Tam sekoja "ABLV Bank" darbības apturēšana un lēmums par pašlikvidāciju.

"Ar līdzšinējo kosmētisko remontu finanšu sektorā nepietiks, ir jāveic kapitālais remonts," pagājušajā nedēļā uzsvēra Kariņš. Ministru prezidents stāstīja, ka viņa piedāvātās finanšu sektora kontroles reformas pamatā ir četri virzieni, tai skaitā FKTK stiprināšana, dodot skaidrāku uzdevumu cīnīties pret finanšu noziegumiem, un FKTK pārvaldības modeļa uzlabošana.

Jāatzīmē, ka pirms gada, kad "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, reaģējot uz notiekošo finanšu sfērā, norisinājās raidījumu sērija "Baņķieru drāma", Putniņš interviju atteica, aizbildinoties ar laika trūkumu. Konkrētais arguments no FKTK puses tika izmantots arī tālākā gada laikā, kad aicinājums uz interviju vairākkārt tika atkārtots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!