Foto: DELFI
"Ļoti gaidītā ķirurģisko masku un respiratoru krava ceļā no Ķīnas uz Latviju. Būs klāt ap pusnakti." – tāds bija veselības ministres Ilzes Viņķeles ieraksts sociālajā tīklā "Twitter" 28.martā. Uz sociālā tīkla lietotāja jautājumu - "vai precei ir arī atbilstoši sertifikāti?" - ministre atbildēja viennozīmīgi: "Ir." Pretēji tam, vēl pirms maskas bija izvestas no Ķīnas, Polijas akreditēšanas uzņēmums, kur izsniegts uz maskām attiecinātais sertifikāts, bija to atsaucis, bet respiratoru CE marķējums Latvijas līguma dokumentos neatbilst attiecīgajā Ķīnas rūpnīcā ražoto respiratoru paraugu attēliem

Ar plašu publicitāti ieguvušo avioreisu "airBaltic" no Ķīnas marta beigās piegādāja pirmo liela apjoma masku un respiratoru iepirkuma kravu kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Pēc šīs piegādes tika paziņots, ka ir novērsta kritiskā situācija mediķu vidē un ārstniecības iestādēs, draudošā individuālo aizsarglīdzekļu deficīta dēļ. Taču ir pamats apšaubīt to, vai šīm maskām un respiratoriem bija arī atbilstoša sertifikācija, un, līdz ar to - kāda bija to patiesā kvalitāte.


Gandrīz 900 000 sejas maskas un 80 000 respiratoru marta beigās piegādāja atbilstoši līgumam, ko 17.martā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), tā direktores Lienes Cipules personā, un Nacionālais veselības dienests (NVD), tā direktora Edgara Labsvīra personā, noslēdza ar SIA "GP Nord", ko pārstāvēja Toms Zeltiņš. Līgums slēgts, pamatojoties uz valdības 12. marta rīkojumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu, kas ļāva arī individuālo aizsarglīdzekļu, tostarp masku un respiratoru, iepirkumus neveikt saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma prasībām, rīkojot iepirkumu konkursus. Maskas un respiratori lielākoties tika iepirkti centralizēti – vispirms šos iepirkumus organizēja NMPD un NVD, bet kopš aprīļa sākuma šo procesu pēc valdības lēmuma pārņēma Aizsardzības ministrija (AM) un Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC).

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!