Diskusijā "Delfi Tv ar Jāni Domburu" studijā Augusta Deglava tilta slēgšanā iesaistītās amatpersonas kategoriski pieturējās katra pie sava. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis noraidīja pat iespējamību, ka tilta slēgšana satiksmei varētu būt bijusi kļūda, kamēr Rīgas Tehniskās Universitātes Transportbūvju institūta direktors Ainārs Paeglītis uzstāja, ka tiltu slēgt nevajadzēja.

"Galvenā problēma ir tā, ka tilts ir slēgts. Viņu nevajadzēja slēgt. Tas ir mans viedoklis," diskusijā teica RTU profesors, kurš vienlaikus ir arī tilta remontu būvuzraugošā uzņēmuma vadītājs. Viņa ieskatā tilta remonta būvuzraugi snieguši pamatotas atbildes uz visām Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) vēstulēm un arī sabiedrības vairākums nepiekrīt tilta slēgšanai

Tikmēr Ķuzis bija radikāli pretējās domās: "Mums visiem ir jābūt skaidrībai par to, ka tiešām viss ir izdarīts, ko mēs varam izdarīt. Un mēs varam jebkuram paskatīties acīs un pateikt droši brauciet!" Viņš atsaucās uz savu pieredzi ar Zolitūdes traģēdiju, kad redzējis ekspertu saskaņotus un parakstītus, ārēji nevainojamus projektus. "Bet 54 cilvēku nav, un atbildību neviens neuzņemas," uzsvēra ģenerālis.

Ķuža viedoklim pievienojās arī BVKB Kontroles departamenta direktors Māris Demme, kurš atzina, ka cer – būvspeciālisti no Deglava tilta slēgšanas izdarīs secinājumus un vairs "neražos" nesaturīgus dokumentus. Viņa ieskatā būvniecības kontrolieri joprojām nav saņēmuši atzinumu, kas "noņemtu šaubas par tilta tehniskās konstrukcijas nestspēju". Ja šāds atzinums tiks saņemts, birojs to izvērtēšot, cik vien ātri iespējams, un pozitīva vērtējuma gadījumā satiksmi pār Deglava tiltu varētu atjaunot jau vienas vai divu darba dienu laikā.

Tilta remontdarbus pasūtījušā Rīgas Domes Satiksmes departamenta vadītājs Emīls Jakrins savukārt palika pie nostājas, ka satiksmi varētu atjaunot kaut vai tūlīt, nevienam draudus neradot. Viņš tilta slēgšanā saskatīja arī politisku aspektu. "Divi miljoni cilvēku mēnesī pavadīs divus miljonus stundu, sēžot trolejbusos tā vietā, lai strādātu vai mācītos un radītu kopproduktu," pauda Jakrins.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā BVKB, veicot būvdarbu kontroli, konstatēja Deglava tilta nesošo konstrukciju bojājumus. Tilta bojātie balsti tika konstatēti pēc tam, kad tika demontētas zem pārvada esošās noliktavas. Iepriekš šie balsti nebija pieejami, jo kalpoja kā noliktavu starpsienas. 8. aprīlī būvdarbi tika apturēti, bet vēlāk birojs arī rekomendēja pārtraukt tilta ekspluatāciju. Valsts policijas priekšnieks Ķuzis attiecīgo lēmumprojektu parakstīja 24.aprīlī, un tilts satiksmei bija slēgts no 25.aprīļa pulksten pieciem rītā. Tas galvaspilsētā radīja pamatīgus sastrēgumus.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta aprēķiniem, Deglava tiltu ik dienu šķērso aptuveni 40 000 transporta līdzekļu.

Pilnu diskusiju pie Dombura meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!