Pie valdības veidošanas sarunu galda atlikušās piecas partijas vairs nav ideoloģiski krasi atšķirīgas un par to varēs pārliecināties jau šo ceturtdien — balsojumā par ANO Migrācijas paktu. Tā otrdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja premjera amatam virzītais Aldis Gobzems ("KPV LV").

"Lielākais partiju īpatsvars ir ideoloģiski līdzīgs. Par līdzīgo redzējumu varēs pārliecināties ceturtdien balsojumā par ANO paktu," sacīja Gobzems, liekot saprast, ka viņa partija pievienosies Nacionālās apvienības viedoklim un šo dokumentu neatbalstīs.

"Tendence, kas ir novērojama sabiedrībā – tas ir liels globāls jautājums, vai mēs esam par pilnīgi atvērtu sabiedrību, vai esam par nacionālas valsts ideju. Tendence pasaulē ir, kas runā par nacionālas valsts ideju," sacīja Gobzems.

Viņš apstiprināja, ka šobrīd partiju starpā esot atsevišķi "sirdsapziņas jautājumi" un ir iespējas balsot atsevišķi, bet "KPV LV" atbalstīšot Nacionālās apvienības pozīciju.

Kā ziņots, valdība ņems vērā Saeimas balsojumu jautājumā par Latvijas atbalstu ANO Migrācijas paktam, pirmdien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja pašreizējais Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Valdība pirmdien pieņēma zināšanai Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par ANO Migrācijas paktu, tomēr gala lēmumu par Latvijas pievienošanos šim dokumentam atstās Saeimas ziņā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) skaidroja, ka ministri vienojās sagaidīt Saeimas lēmumu par pievienošanos vai nepievienošanos ANO Migrācijas paktam, bet līdz Saeimas balsojumam vēl notiks politiskās konsultācijas, turklāt ĀM sagatavos skaidrojumu, ka minētais dokuments neuzliks Latvijai juridiskas saistības.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka ANO Migrācijas pakts nav juridiski saistošs līgums. Pēc viņa teiktā, saistībā ar šo paktu publiskajā telpā tiek pausta maldinoša informācija. "Šis dokuments nosaka, ka nacionālajām valstīm ir tiesības pašām lemt par migrācijas politiku, kā arī tas paver iespējas cīnīties ar cilvēktirdzniecību un kontrabandu," skaidroja Rinkēvičs. Savukārt premjers piebilda, ka vēl tiks definēti tie punkti ANO Migrācijas paktā, kas Latviju dara bažīgu. Premjers atzina, ka Latvija varētu savas bažas definēt kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Skandināvijas valstīm.

Premjers arī piebilda, ka neatkarīgi no Latvijas un citu dalībvalstu nacionālajiem lēmumiem, ANO Migrācijas pakts dalībvalstīm būs saistošs. "Tieši tāpēc ir saprātīgi uzskaitīt tos jautājumus, kas Latvijai, Baltijas valstīm un Skandināvijas valstīm rada bažas," uzsvēra Kučinskis un piebilda, ka gala lēmums par Latvijas pievienošanos ANO Migrācijas paktam ir jāpieņem Saeimai.

Dokuments izstrādāts starp ANO dalībvalstīm ar mērķi rast risinājumus globālās migrācijas cēloņiem un sekām. Dokuments paredz politiskā līmenī noteikt turpmāko starptautiskas sadarbības ietvaru šī jautājuma risināšanā. Tā saturs ir radīts visaptverošu sarunu rezultātā, kurās piedalījās visu ANO dalībvalstu, izņemot ASV, pārstāvji.

KPV LV" līderis pie viena saruna galda valdības veidošanas procesā pulcēja sešu 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjus: "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija, "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Attīstībai/Par!"(AP) un Nacionāla apvienība.

Otrdien Gobzems nāca klajā ar paziņojumu, ka nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar partiju apvienību AP. Viņš pārmet, ka jau no paša sākuma AP esot bijusi "vēlme spēlēt tikai Edgaram Jaunupam un tā sponsoriem saprotamu spēli".

Pēc Gobzema paziņojuma sagaidāms, ka sarunas par valdības veidošanu turpinās piecas partijas, kurām kopā parlamentā ir 64 balsis, tomēr JKP ir uzsvērusi, ka tai joprojām ir spēkā "sarkanā līnija" par sadarbību ar ZZS. Ja šīs "sarkanās līnijas" dēļ Gobzema valdības veidošanas sarunas pamestu JKP, tad valdības izveidei vairs nepietiek balsu, savukārt, ja no sarunām tiktu izslēgta ZZS, atlikušajām četrām partijām kopā būtu 53 balsis Saeimā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!