Viendzimuma ģimenēs jau tagad dzimst un aug bērni, un tiesības šādām ģimenēm reģistrēties, tradicionāliem pāriem neko neatņemtu. Tā diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" par iespējamo partnerattiecību regulējumu norādīja Saeimas deputāte Marija Golubeva (A/P). Pretējās domās bija deputāts Raivis Dzintars (NA), kurš citējot latviešu filozofu pauda pārliecību, ka likumam būtu jāattēlo vēlamā, nevis esošā situācija.

Pagājušonedēļ Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija noraidīja 10 000 Latvijas pilsoņu parakstītu kolektīvo iesniegumu, kurā bija aicināts Latvijā ieviest viendzimuma partnerattiecību juridisko regulējumu. Uzreiz pēc tam portālā manabalss.lv tika sākta jauna parakstu vākšana, kas, mazāk kā nedēļas laikā atkal savāca 10 000 parakstu.

Golubeva "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par šo tematu norādīja, ka viendzimuma ģimenēs arī Latvijā jau šobrīd gan dzimst bērni, gan dzīvo adoptēti bērni, Ja šādiem pāriem valsts dotu tiesības savas ģimenes reģistrēt, tas tradicionālā laulībā dzīvojošiem cilvēkiem neko neatņemtu.

Dzintars gan viņai oponēja, citējot filozofu: "Par to, ka šobrīd jau viss notiek, arī visas šīs kopdzīves formas un tā tālāk – Pauls Jurevičš, latviešu trimdas filozofs, Centrālās padomes memoranda parakstītājs savulaik ir nosaucis to par radikālo konformismu, uzskatīt, ka likumdošanas uzdevums ir nofiksēt de facto stāvokli. Likumdošanas uzdevums ir runāt jābūtības formā, ko mēs vēlamies attīstīt.”

Viņš gan uzsvēra, ka “es domāju, ka mēs visi esam par to, lai sabiedrība būtu laimīga, laikam tikai atšķirīgi redzam kādi soļi jāpieņem".

Golubeva savukārt iebilda, ka viņasprāt, “Latvijas sabiedrībā konformisms drīzāk ir neko nelekties un nemēģināt mainīt, kamēr absolūtais vairākums tev nepiekrīt”.

Pilnu diskusijas "Dzīvesbiedru un viendzimumu pāru statuss likumos – par vai pret?" ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!