Foto: DELFI

Pēc ārvalstu laboratorijās veikto sejas masku sākotnējo testēšanas rezultātu saņemšanas Veselības inspekcija augustā ārstniecības iestādēm nosūtījusi vēstuli ar lūgumu līdz apstākļu noskaidrošanai apturēt šopavasar iepirkto sejas masku lietošanu – lūgums attiecas uz maskām, kuras Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ārstniecības iestādēm izsniedzis laika posmā no 29. marta līdz 19. jūnijam. Savukārt oktobra beigās inspekcija ārstniecības iestādes informējusi, ka "Disposable surgical face masks" modelis "BOJCK001" izrādījies neatbilstošs Eiropas Savienības standartam EN 14683:2019, tādēļ ražotāja norādīto četru stundu vietā tās vajadzētu lietot ne ilgāk kā divas stundas, liecina "Delfi" rīcībā esošā Veselības inspekcijas vēstule. Konkrētās maskas bija pirmās, ko Nacionālais veselības dienests un NMPD iepirka centralizēti – tās Latvijā ieveda "GP Nord".

Ar 26. oktobri datētajā vēstulē, kuru parakstījusi Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika, atrodamas atsauces uz divām citām inspekcijas sūtītām vēstulēm. Dreikas parakstīto vēstuli “Delfi TV ar Jāni Domburu” nodeva Nacionālais veselības dienests, kas bija viena no pavasarī notikušajā centralizētajā iepirkumā iesaistītajām iestādēm.

Pirmo vēstuli, uz kuru atrodama atsauce oktobra nogalē izsūtītajā vēstulē, kuru inspekcija izsūtījusi 18. augustā, ārstniecības iestādes lūgtas līdz apstākļu noskaidrošanai un līdz turpmākas informācijas saņemšanai no inspekcijas, neizmantot sejas maskas, kuras NMPD ārstniecības iestādēm izsniedza laika periodā no 2020.gada 29.marta līdz 19.jūnijam.

Savukārt 2.oktobrī izsūtīta vēstule, kurā ārstniecības iestādēm atļauts lietot NMPD izsniegtās maskas, izņemot medicīniskās maskas „Disposable surgical face masks” modeli „BOJCK001”. Jau vēstīts, ka šādas maskas ar NVD un NMPD noslēgtā līguma ietvaros Latvijai piegādāja SIA “GP Nord”.

26. oktobra vēstulē Veselības inspekcijas vadītāja, pamatojoties uz saņemtajiem testēšanas rezultātiem, informē, ka konkrēto masku baktēriju filtrācijas efektivitātes parametrs ir 99% un atbilst standarta EN 14683:2019 prasībām, taču masku gaiscaurlaidības spiediena parametrs ir izrādījies standartam neatbilstošs. "Toties gaiscaurlaidības parametrs ir 67 Pa/cm2 nevis 60 Pa/cm2, kā to nosaka standarts EN 14683:2019," teikts vēstulē. Jāpiebilst gan, ka "BOJCK001" ir I tipa medcīniskās maskas un EN 16483:2019 standarts paredz, ka šādu masku gaiscaurlaidības spiedienam jābūt zem 40 Pa/cm2, nevis 60 Pa/cm2

Vienlaikus vēstulē gan pausts, ka cits standarts – CWA: 17553 „Higiēniskās sejas maskas. Minimālās prasības, testēšanas metodes un lietošana” nosaka atšķirīgus elpošanas pretestības un gaiscaurlaidības spiediena parametrus. Standarts, kurš ir spēkā tikai dažus mēnešus, proti, no šā gada 2. jūlija, noteic, ka gaiscaurlaidības spiedienam jābūt ≤ 70 Pa/cm2. Pamatojoties uz atbilstību šim standartam, kurš gan noteic plašai sabiedrībai paredzēto higiēnas, nevis medicīnisko masku parametrus, Veselības inspekcija atļāvusi ārstniecības iestādēm „BOJCK001” maskas tomēr lietot. Tiesa gan – ne četras stundas kā norādījis ražotājs, bet uz pusi īsāku laiku, tas ir, tikai divas stundas.

Jau vēstīts, ka šaubas par “GP Nord” un “Lauma” atvesto masku kvalitāti radīja arī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) veiktie masku gaisa caurlaidības testi. RTU nav akreditēta testēt medicīniskās maskas, taču pēc toreizējā NVD direktora Edgara Labsvīra lūguma tomēr uzņēmās šo masku testēšanu atbilstoši Beļģijas laboratorijā “Centexbel” radītam alternatīvam testēšanas protokolam. RTU testos tika secināts, ka “GP Nord" un "Laumas" piegādāto masku pirmā parauga gaiscaurlaides mērījumi rada bažas, ka šo masku, ka baktēriju filtrācijas tests sasniegs 95% normu un atbildīs medicīnisko masku jeb I kategorijas statusam. Šo atzinumu NVD saņēma jau maija sākumā.

Savukārt “GP Nord” jūnijā izplatīja paziņojumu, kurā, atsaucoties uz Austrijas laboratorijā “HygCen” pasūtīta testa rezultātiem apgalvoja, ka “GP Nord” piegādātās maskas ir atzītas par kvalitatīvām un atbilstošām. Paziņojumā minētais gaiscaurlaides rādītājs gan būtiski atšķiras no Veselības inspekcijas vēstulē minētā. Proti, “GP Nord” vadītājs Toms Zeltiņš bija norādījis, ka tas ir 52.57 Pa/cm2, savukārt Veselības inspekcijas vēstulē norādīts, ka “GP Nord” piegādātajām maskām šis rādītājs bijis 67 Pa/cm2.

NMPD un Veselības inspekcija piektdien līdz darbadienas beigām nav atbildējusi uz jautājumiem, kādēļ informācija par pavasarī iepirkto masku lietošanas apturēšanu augustā un “GP Nord” piegādāto masku neatbilstību medicīnisko masku standartam EN 14683:2019 līdz šim nav publiskota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!