Morāles un ideālu deficītu sabiedrībā varētu risināt ar subsīdijām par godīgumu – ceturtdien intervijā raidījumam "Delfi TV ar Jāni Domburu" rosināja rakstniece Gundega Repše.

"Man ir sarkastisks plāns. Ja ir tāds morāles, ideālu deficīts valstī un sabiedrībā, varbūt varam to OIK [obligātā iepirkuma komponenti] uzrēķināt par godīgumu," teica rakstniece.

"Kurš godīgāks, tas dabū subsīdijas," rosināja Repše. Savu ideju viņa pamatoja ar argumentu, ka diemžēl cieņa un respekts pret cilvēku ir nieks un viss tiek pārrēķināts naudā. "Varbūt, ka maksājam par godīgumu?" provocēja rakstniece.

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente jeb OIK ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas enerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Obligātā iepirkuma izmaksas kompensē elektroenerģijas lietotāji caur OIK un mērķdotācijas no valsts budžeta. Oktobrī atklājās aizdomas par iespējamiem krāpniecības gadījumiem ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā.

Repše notiekošo nodēvēja par "OIK rebēm".

Pilna intervija ar rakstnieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!