Diskusijās izskanējušo iedzīvotāju viedokļa ignorēšana, jaunveidojamo teritoriju kartē jau tagad iezīmēti iepriekš noteiktajiem kritērijiem neatbilstoši novadi – šie ir tikai daži no iemesliem, kādēļ administratīvi teritoriālā reforma tās pašreizējā veidolā būtu jāaptur. Šādu viedokli “Delfi TV ar Jāni Domburu” diskusijā “Administratīvi teritoriālā reforma: kas jāatbalsta, kas jāmaina?” izteica vairāki diskusijas dalībnieki. Īpaši kaismīgi par reformas apturēšanu iestājās diskusijas dalībnieki, kas pārstāvēja ar iecerēto reformu neapmierinātos dažādu novadu iedzīvotājus.

Tā, piemēram, uzņēmējs Kārlis Šēnhofs, kurš pārstāv Ikšķiles iedzīvotājus, kas jau ilgāku laiku iebilst pret ieceri Ikšķili pievienot Ogres novadam, stāstīja, ka Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti gan uzklausījuši iedzīvotāju argumentus, bet pēc tam “kā nozombēti” balsojuši pret. Kā iemesls balsojumam minēta vienošanās valdību veidojošo partiju starpā. Šēnhofs arī pieļāva iespēju, ka Ikšķili Ogres novadam plānots pievienot vien tādēļ, ka to vēlas panākt Ogres mērs Egils Helmanis, kurš ir redzams Nacionālās apvienības biedrs.

Diskusijā, kas dažubrīd uzņēma visai augstus toņus, Jānis Siliņš, kurš bija ieradies paust iebildumus pret Strenču pievienošanu Valkas novadam, vairākkārt uzsvēra, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvāto novadu sadalījumu uzskata par nekvalitatīvu. Pirms tā sagatavošanas neesot pienācīgi uzklausītas iedzīvotāju domas un ņemti vērā izveidojušies paradumi.

Saeima jau rīt plāno sākt darbu pie Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma izskatīšanas otrajā lasījumā. Vienlaikus pie Saeimas nama un arī citviet Latvijā plānoti protesti pret iecerēto reformu. Pagājušajā nedēļā, nosūtot Saeimai uz vairākām lappusēm izklāstītus priekšlikumus, diskusijā par iecerēto reformu iesaistījies arī Valsts prezidents Egils Levits. Viņš norādījis, ka atbalsta reformu, taču “būtu vēlams, lai visas tās detaļas būtu noslīpētas tā, lai tās neradītu negatīvu efektu.”

Visu diskusiju “Administratīvi teritoriālā reforma: kas jāatbalsta, kas jāmaina?” var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!