embedded_article_video:53299399

""Mēness aptiekas" nevienu aptieku nevar nopirkt Latvijā, pirms tam, es uzsveru, pirms tam nesaņemot Konkurences padomes piekrišanu," tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā "Kas notiek "Olainfarm" un kam tas piederēs?" uzsvēra "Olainfarm" padomes loceklis Kārlis Krastiņš. Viņš izteica versiju, ka "Repharm" grupai, kuras īpašniekus Vadimu Telicu un Andreju Leiboviču, kā arī padomes locekli Juri Bunduli šodien notiekošajā "Olainfarm" akcionāru sapulcē ir plānots ievēlēt "Olainfarm" padomē.

“Repharm” piederošais “Mēness aptieku” tīkls patlaban ir plašākais Latvijā – tajā ietilpst 241 aptieka. Savukārt “Rephram” piederošajai “Centrālajai laboratorijai” ir 57 filiāles. “Repharm” uzņēmumu grupā ietilpst arī farmācijas vairumtirgotājs “Recipe Plus” un “Rīgas farmaceitiskā fabrika”, kā arī klīniku tīkls Lietuvā.

“Kas notiks, ja personu grupa menedžēs slēptā veidā “Mēness aptiekas” kopā ar “Latvijas Aptiekām”? Tas ir kartelis. Tās ir dārgākas zāles,” prognozēja Krastiņš, atgādinot, ka arī Konkurences padome secinājusi, ka vertikālā integrācija ir viens no iemesliem, kādēļ Latvijā zāļu cenas ir augstākas nekā citviet. Viņš gan atzina, ka par medikamentu cenu pieaugumu šobrīd var runāt tikai pieņēmumu formā, taču uzsvēra, ka, viņaprāt, “Repharm” grupu vairāk interesē pārņemt savā kontrolē “Olainfarm” medikamentu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības biznesu, nevis attīstīt medikamentu ražošanu.

Jāatzīmē gan, ka “Olainfarm” uzņēmumu grupā ietilpstošie uzņēmumi nodarbojas gan ar recepšu un bezrecepšu medikamentu, kosmētikas, kā arī elastīgās šķiedras medicīnisko izstrādājumu ražošanu, gan ar to vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību. Tāpat “Olainfarm” pieder klīnika “DiaMed” un aptieku tīkls “Latvijas Aptieka”, kurā ir 68 aptiekas. Tādējādi arī “Olainfarm” struktūra liecina par vertikālo integrāciju.

Investoru un mazākuma akcionāru biedrības valdes loceklis Agris Auce, kurš ir arī bijušais “Olainfarm” Revīzijas komitejas vadītājs un valdes padomnieks, atbildot uz šo repliku, pauda: “Tas vēl vairāk apdraud šo te konkurences situāciju, jo tiek pārņemta ne tikai aptieku ķēde. Tiek pārņemta arī vairumtirdzniecības ķēde, tiek pārņemtas vēl divas medicīnas iestādes.”

Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras datiem, Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 800 aptiekas.

“Delfi TV ar Jāni Domburu” uz diskusiju “Kas notiek ar “Olainfarm” un kam tas piederēs?” bija aicinājusi gan bijušo “Olmafarm” un “Olainfarm” valdes locekli Milanu Beļeviču, kas savu amatu zaudēja īsi pēc tam, kad ar Čehijā reģistrēto “Black Duck invest” noslēdza līgumu par “Olmafarm” piederošo “Olainfarm” akciju pārdošanu, gan “Olmafarm” uzticību zaudējušo “Olainfarm” padomes locekli Krastiņu, gan Auci, kas pārstāv daļu “Olainfarm” mazākumakcionāru.

Tāpat uz diskusiju bija aicināts arī “Repharm” padomes loceklis Bundulis, kas tagad tiek virzīts “Olainfarm” padomei. Viņš savu līdzdalību atteica nepilnu stundu pirms raidījuma. Piedalīties diskusijā bija aicināti arī “Olmafarm” pašreizējie valdes locekļi un Valērija Maligina mantinieces, taču arī viņi nolēma diskusijā nepiedalīties.

Beļeviča un Krastiņš diskusijā visai skarbi raksturoja uzņēmumā notiekošo, apgalvojot, ka Maligina mantinieces Annas Emīlijas Maliginas dabiskā aizbilde Signe Baldere-Sildedze vainojama pie tā, ka nobremzēta “Olainfarm” iesaistīšanās Covid-19 vakcīnu ražošanā. Beļeviča arī stāstīja, ka reiz saņēmusi piedāvājumu “Olainfarm” lielākā īpašnieka “Olmafarm” valdē iecelt bomzi.

Piedāvājam noskatīties raidījuma spilgtākās epizodes:

Beļeviča izklāsta savu versiju par to, kādas pilnvaras viņai ļāvušas noslēgt līgumu par “Olmafarm” piederošo “Olainfarm” akciju pārdošanu un kad viņa uzzinājusi par atcelšanu – 04:52 un 07:10.

Krastiņš pauž aizdomas, ka Maligina mantinieces vēlas pēc iespējas ātrāk pārdot sev piederošās “Olainfarm” akcijas, jo ir uzņēmušās ievērojamas kredītsaistības, izmaksājot Maligina atraitnei Elīnai Maliginai viņas mantojuma daļu – 11:35.

Auce bažījas, ka “Repharm” vēlas “apkrāpt” “Olainfarm” mazākumakcionārus, atzīst, ka čehu kompānijas pārstāvji viņam solījuši ļoti ātri izteikt akciju obligātās atpirkšanas piedāvājumu un spriež, ka šajā piedāvājumā cena varētu būt augstāka nekā patlaban biržā – 17:29.

Krastiņš demonstrē savā rīcībā esošās pilnvaras, ko “Repharm” īpašniekam Leibovičam izsniegusi viena no Maligina meitām – Nika Saveļjeva. Tās viņš esot ieguvis kā “Olainfarm” padomes loceklis – 26:40.

“Olainfarm” padomes loceklis Krastiņš atzīst, ka vairākkārt neformāli kontaktējies ar Leiboviču, ar kuru apspriedis “Repharm” vēlmi iegūt savā īpašumā “Olainfarm” - 40:08.

Viņš komentē šīs ziemas notikumus, kad “Repharm” grupa paziņoja par plāniem iegādāties“Olainfarm” akcijas, bet Baldere-Sildedze to noliedza – 41:23.

Dalībnieki raksturo Balderes-Sildedzes lomu “Olainfarm” valdē, kā arī izklāsta savas versijas par iemesliem, kādēļ neilgā laikā darbu “Olainfarm” valdi pametuši vēl divi locekļi – Jēruns Veitess un Zane Kotāne – 52:57.

Auce pauž cerību, ka cīņās par to, kas kontrolēs “Olainfarm” varētu iejaukties Finanšu un kapitāla tirgus komisija – 01:04:03.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!