“Ja mēs gribam labāk, tad noteikti uzsvars ir uz zinātni, inovāciju, tehnoloģijām,” ceturtdien “Delfi TV ar Jāni Domburu” skaidrojot, kādēļ 2022. gada valsts budžetā uzsvars būtu jāliek uz augstāko izglītību un zinātni, pauda Valsts prezidents Egils Levits. Kā otru jomu, kas ir nepiedodami atpalikusi, viņš nosauca iekšlietas.

“Tas nenozīmē tagad uzreiz dažos mēnešos kaut ko izdarīt. Tai ir jābūt piecu-septiņu gadu programmai, kur pakāpeniski šī joma tiek attīstīta. Un tas ir mans priekšlikums šajā budžetā,” sacīja Levits.

Jau vēstīts, ka pēc 2021. gada valsts budžeta pieņemšanas Valsts prezidents to izsludināja, taču nāca klajā ar atsevišķu paziņojumu, kurā pauda, ka “Valsts prezidenta mehāniskai izslēgšanai no budžeta pieņemšanas procesa konkrētajā gadījumā nebija nekāda objektīva pamata”. Jautāts par to, kādu tad viņš redz savu iesaisti budžeta izstrādē, Levits “Delfi TV ar Jāni Domburu” teica: “Es viens pats nevaru sastādīt budžetu. Jūs arī nevarat. Es varu sniegt savus priekšlikumus, kas, manuprāt, būtu tas svarīgākais.”

Atbildot uz jautājumu, vai, izmantojot savas amata pilnvaras, viņam vēl pirms budžeta likuma akceptēšanas Ministru kabinetā nevajadzētu sasaukt valdības ārkārtas sēdi un, nosakot tās darba kārtību, “uzlikt citādu rāmi” šim budžetam, Levits apgalvoja, ka viņš uzstāšot uz sevis nosaukto prioritāšu atspoguļošanu budžetā. Tas varot notikt dažādos formātos – ne tikai sasaucot valdības ārkārtas sēdi, bet arīdzan, piemēram, apspriežot šos priekšlikumus ar Saeimas frakciju pārstāvjiem.

Jautāts par uzdevumiem, kas būtu viņam pašam jāpaveic nākamajos divos gados, Levits pauda: “Es skatos nevis uz nākamajiem diviem gadiem, es skatos līdz 2030. gadam.”

Visu “Delfi TV ar Jāni Domburu” interviju ar Valsts prezidentu Levitu var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!