Algai, kuru saņem tikko darbu sācis rajona tiesas tiesnesis, vajadzētu būt ap 2000 eiro pēc nodokļu nomaksas – šādu viedokli intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda jaunievēlētais Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs. Viņš norādīja, ka Satversmes tiesa jau divas reizes tiesnešu atalgojuma sistēmu atzinusi par nepareizu.

Strupišs norādīja, ka pat pirmās instances tiesnesis, kurš tikko uzsāk darbu saskaņā ar likumu ir vismaz 30 gadus vecs. "Visticamāk, ir ģimene un bērni, es domāju bez kādiem diviem tūkstošiem neto jeb pēc nodokļiem – mazāk nevajadzētu būt, pat, ja viņš ir tikko sācis strādāt," teica Strupišs. Viņš salīdzināja, ka apmēram tādu pašu summu jau 24 vai 25 gadus vecumā neilgi pēc universitātes beigšanas sāk saņemt labi privātie juristi.

Jautāts par to, vai tiesnešu atalgojuma sistēma šobrīd kopumā ir sakārtota, Strupišs atzina, ka "īsti kārtībā nav". Viņš norādīja, ka par šo jautājumu pieņemti pat divi Satversmes tiesas spriedumi, un otrajā skaidri norādīts, ka nepieciešams izveidot vienotu sistēmu visā valstī, kurā sakārtot valsts amatpersonas pa atalgojuma līmeņiem. Tas joprojām neesot izdarīts.

Strupišs AT priekšsēdētāja amatā stāsies no 16. jūnija, kad pilnvaru termiņš būs beidzies pašreizējajam AT priekšsēdētājam Ivaram BIčkovičam. Strupišs bija vienīgais AT plēnumā priekšsēdētāja amatam oficiāli izvirzītais kandidāts. Viņa kandidatūru atbalstīja arī Tieslietu padome, savukārt Saeimā par Strupiša iecelšanu nobalsoja 91 deputāts.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!