No 2021. gada Valsts ieņēmumu dienests (VID) iedzīvotājiem varētu izsūtīt jau aizpildītas ienākumu deklarācijas, ļaujot viņiem vajdzības gadījumā vienkārši precizēt tajās sarēķinātās summas – šādu vīziju, kā izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem ar nodokļu deklarēšanu, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" izklāstīja dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jau vēstīs, ka pavasarī uzvirmoja kaislības ap iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijām, kad daudzi cilvēki negaidīti izrādījās palikuši valstij parādā. Reaģējot uz to, politiķi pagarināja gan deklarāciju iesniegšanas, gan parāda nomaksas termiņus.

Jaunzeme notikušo skaidroja ar faktu, ka līdz ar iepriekšējās valdības īstenoto nodokļu reformu Latvijā daļēji mainīta pieeja nodokļu maksāšanai. Viņa norādīja, ka ir valstis, kurās iedzīvotāji jau gadu simtiem paši aprēķina un iemaksā valstij visus nodokļus no savām algām, savukārt Latvijā līdz šim visus aprēķinus veicis darba devēja grāmatvedis. "Tā principā ir pāreja uz citu nodokļu nomaksas sistēmu, ko pa gadu izdarīt nevar," atzina VID vadītāja.

Viņasprāt, turpmākas līdzīgas reformas pirms ieviešanas būtu jāizmēģina pilotprojekta veidā. Jaunzeme gan uzsvēra, ka nav iekļauta Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova (KPV LV) vadītajā darba grupā, kura izstrādā jaunas nodokļu reformas.

Jaunzeme arī norādīja, ka VID jau šobrīd pietiek informācijas, lai izsekotu līdzi visu to Latvijas iedzīvotāju finansēm, kuru bankas kontos gada laikā apgrozās vairāk nekā 15 000 eiro. Tādēļ Latvija varētu sekot Zviedrijas piemēram, kur vietējais ieņēmumu dienests pats automātiski sagatavo un izsūta iedzīvotājiem ienākumu deklarācijas, ļaujot viņiem tās vienkārši apstiprināt vai arī precizēt, ja nu dienestam kas paslīdējis garām.

Šādu sistēmu Latvijā gan varētu ieviest ne ātrāk kā 2021. gadā, jo tam būtu jānotiek vienlaikus ar e-rēķinu un e-pavadzīmju ieviešanu, un šāds process vēl neesot pat uzsākts. "Tas ir milzīgs projekts un man no nozares ir diezgan skeptiski. Neviens negrib maksāt par to. Ja mēs gribam visu vieglāk, tam būs jāatrod finanses," norāda Jaunzeme.

Pilnu sarunas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!