Kopš stāšanās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā Ieva Jaunzeme atlaidusi jau desmit negodīgus muitniekus – tā viņa norādīja intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu". Jaunzeme gan atzina, ka muitā un citās VID struktūrās joprojām strādā negodprātīgi cilvēki, un arī no viņiem dienests varētu "šķirties".

Jaunzeme skaidroja, ka negodprātīgie muitnieki tiekot pieķerti, piemēram, VID iekšējās kontroles darbiniekiem pārbaudot muitas punktu novērošanas kameru ierakstus. "Iespējams, ka cilvēkam ir bijusi kāda korupcija pirms tam, un noziedzīgie grupējumi viņu turpina izmantot, jo es nesaprotu, kāpēc citādāk tas cilvēks to dara, jo viņš zina, ka viņam būs kriminālatbildība par to. Ja ir bijis pārkāpums, viņam ir videopierādījums – nulle tolerances," uzsver Jaunzeme.

Viņa norādīja, ka VID esot izanalizējis arī daļas savu darbinieku amatpersonas deklarācijas un izveidojis sarakstus ar tiem, kuri tiks iztaujāti par neatbilstībām tajās: "Ja viņi uz šiem jautājumiem nevarēs atbildēt, droši vien mēs šķirsimies." Jaunzeme gan uzsvēra – ja darbinieks spēs paskaidrot un ar dokumentiem pierādīt savas mantas izcelsmi, atlaišana nesekos: "Ne jau visi ir noziedznieki un nevajadzētu būt šaubām par to."

VID vadītāja arī atzina, ka pirms stāšanās amatā personīgi esot saņēmusi daudzus brīdinājumus un pat biedēšanu "cik viss būs briesmīgi", "ka te vispār nekas nevar notikt". Tomēr piepildījies tas neesot.

Jāpiebilst, ka šobrīd tiek meklēts jauns VID Iekšējās drošības pārvaldes direktors, un tas notiek atklātā konkursā, nevis dienesta darbinieku vidū. Jaunzeme skaidroja, ka šāds ceļš izvēlēts, lai būtu drošība, ka jaunais direktors spēs sadarboties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Valsts drošības dienestu un prokuratūru. Tāpat esot svarīgi, lai kandidāts būtu "no malas", lai VID iekšienē neviens nevarētu pārmest, ka viņš kādus bijušos kolēģus grib kontrolēt vairāk vai mazāk nekā citus.

Jaunzeme VID ģenerāldirektores amatā stājās 2019. gada 11. februārī.

Pilnu sarunas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!