"Ja es tieku rītdien ievēlēta kā Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidente, ar lielu garantu es varu teikt, ka LBS būs jauns ģenerālsponsors," tā LBS prezidenta amata kandidātu debatēs paziņoja viena no kandidātiem Anete Jēkabsone-Žogota. Šis sponsors būšot " spēcīgs, liels, varens" un tā dotā summa būšot "ar piecām nullēm" viņa uzsvēra. Tikmēr Jēkabsones-Žogotas konkurents uz augsto amatu Kaspars Cipruss viņas apgalvojumus apšaubīja.

Jēkabsone-Žogota arī lika noprast, ka gadījumā, ja viņu neievēlēs, šī ģenerālsponsora nauda Latvijas basketbolam var iet gar degunu. "Tas būs nākamo prezidentu darbs iet un cīnīties," viņa teica. Konkrēto uzņēmumu, ar kuru šādu vienošanos noslēgusi, kandidāte atteicās nosaukt.

Jēkabsone-Žogota uzsvēra, ka finansējuma piesaiste būšot viņas prioritāte, tādēļ būs jāpārskata arī šobrīd mārketinga noslēgtie līgumi. Kā negatīvo piemēru Jēkabsone-Žogota minēja faktu, ka par Kristapa Porziņģa tēla izmantošanu uzņēmums "CircleK" LBS maksā tikai 25 000 eiro.

Jēkabsone-Žogota raidījumā paziņoja, ka jau esot vienojusies ar jaunu potenciālo LBS ģenerālsponsoru

Viņas konkurents uz augsto amatu Raimonds Vējonis ar šāda tipa paziņojumiem klajā nenāca: "Jebkurā sporta veidā, izglītībā vai kultūrā ir jāuzrunā potenciālie sponsori, jāpārliecina, kāpēc tieši šai jomai ziedot līdzekļus. Tas darbs ir jāturpina un jāpārliecina, cita ceļa nav." Viņš atzina, ka jauna ģenerālsponsora meklēšanu nav sev izvirzījis kā pamatuzdevumu, un skaidroja, ka lielākā daļa uzņēmēju vēl nav gatavi mecenātismam neko pretī nesaņemot, tādēļ valstij būtu jāizdara attiecīgi secinājumi, mainot arī nodokļu politiku, lai tā vairāk veicinātu ziedošanu dažādiem sociāli labvēlīgiem mērķiem, tostarp sportam.

Savukārt Cipruss aizrādīja, ka līdzīgi solījumi par finansējuma piesaistīšanu nākuši jau, kad Artūrs Štālbergs kandidējis uz Latvijas vīriešu basketbola izlases ģenerālmenedžera amatu un tādējādi viņš izkonkurējis Kristapu Janičenoku, bet šie solījumi tā arī neesot piepildījušies. Šobrīd Štālbergs Jekabsones-Žogotas izvirzītais kandidāts LBS ģenerālsekretāra amatam. "Līdz ar to, cik man šobrīd ir informācija, tie līdzekļi nav piesaistīti. Tāpēc, es domāju, ar tiem tukšajiem solījumiem – ja būs, tad būs – ir jābeidz. Ir jāskatās, kas šobrīd ir. Šobrīd viņu nav," brīdināja Cipruss.

Jēkabsone-Žogota gan iestarpināja, ka "es ļoti ceru, ka tu ņemsi savus vārdus atpakaļ". Cipruss neizslēdza, ka tas tā varētu notikt, bet uzsvēra, ka runā par aktuālo situāciju. Jēkabsonei-Žogotai nācās atzīt, ka viņa nezina, vai Štālberga solījumi par sponsoru naudu ir piepildījušies.

Jāatgādina, ka LBS prezidenta vēlēšanas notiks 21. janvārī. Uz amatu kandidēt pieteikušies bijušie Latvijas valstsvienību basketbolisti Anete Jēkabsone-Žogota un Kaspars Cipruss, kā arī bijušais Latvijas Valsts prezidents un basketbola fans Raimonds Vējonis. Līdzšinējais prezidents Valdis Voins uz jaunu termiņu nekandidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!