Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ekonomikas rīcības plāns, kas sola strauji palielināt minimālo algu, neapliekamo minimumu, kā arī minimālo pensiju politisko konkurentu ieskatā valstij varētu izmaksāt ap pusotru miljardu eiro, savukārt JKP uzstāj, ka tā īstenošana prasītu 250 miljonus eiro.

Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" JKP politiķi nevarēja detalizēti pamatot savus aprēķinus, vien norādot, ka citu partiju politiķu minētais pusotrs miljards attiecas uz plašāku JKP piedāvājumu, kas iekļauj arī ģimenes pabalstu palielināšanu un citas iniciatīvas.

Skeptiķu vidū ir arī ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš vienā no "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumu sērijas "Par ko balsot?" diskusijām sacīja, ka JKP plāns izmaksātu pusotru miljardu. Premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars informē, ka šādus aprēķinus Kučinskis veicis pats, konsultējoties ar speciālistiem.

Finanšu ministrija un Labklājības ministrija (LM) nevēlas komentēt politisko partiju piedāvājumus, tomēr LM pārstāvis Egils Zariņš piebilst, ka "šajā gadījumā varam vien pateikt, ka premjerministra piesauktie cipari varētu būt tuvāki patiesībai".

Aprīlī JKP nāca klajā ar savu piedāvājumu attiecībā uz nodokļu politiku. Tas paredz, pēc partijas vārdiem, "Latvijas vēsturē lielāko nodokļu sloga samazināšanu". Šis plāns paredz minimālās algas palielināšanu līdz 500 eiro, neapliekamā minimuma palielināšanu gan algām, gan pensijām līdz 500 eiro, kā arī minimālās pensijas palielināšanu līdz 200 eiro.

Tāpat šis rīcības plāns paredz palielināt ģimenes valsts pabalstus, kā arī reformēt nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu.

JKP pārstāvis, Rīgas domes deputāts Krišjānis Feldmans raidījumā nevarēja atbildēt par to, cik izmaksātu katrs atsevišķais šī plāna punkts, vien skaidrojot, ka pensiju, minimālās algas un neapliekamā minimuma celšanas fiskālā ietekme uz budžetu būtu ap 250 miljoniem eiro. Pēc "Delfi" aprēķiniem, šī summa gan būtu ievērojami lielāka. Feldmans gan uzsver, ka partijas aprēķini atspoguļo fiskālo ietekmi uz budžetu, proti, ja daļu izdevumu valsts atgūs, jo iedzīvotājiem būs vairāk brīvu līdzekļu, ko tērēt.

Īsi pēc raidījuma JKP publicējusi detalizētāku plāna izklāstu, nodalot tajā paredzētos punktus steidzamajos un mazāk steidzamos. Savukārt šo pasākumu ieviešanu JKP plāno, palielinot budžeta deficītu, akcīzes nodokļus, izskaužot aplokšņu algas būvniecībā un veidojot valsts budžetu no nulles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!