Foto: DELFI

Žurnālists Jānis Domburs, izmantojot viņa rīcībā esošos failus, monologa formā rezumē, kuri no valdības sarunu vedējiem pielika savu artavu Jāņa Bordāna (JKP) valdības deklarācijas tapšanā, bet kuri atrada aizbildinājumus mājas darbu neiesniegt vispār. Vai 1,7 miljardi deklarācijas izpildei bija pamatots arguments beigt sarunas vai tikai iegansts? Cik lielu lomu valdības (ne)izveidē joprojām spēlē privātas nesaskaņas, bet cik iespējamas aizkulišu vienošanās, par kurām skaļi runāts netiek?

Latvijas simtgade nosvinēta bez 13.Saeimas apstiprinātas valdības, bet otrās simtgades pirmās darbadienas rīts pēc Bordāna valdības ne-izveidošanas, sākās ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sarunām ar diviem citiem premjera amata kandidātiem – Arti Pabriku (AP) un Aldi Gobzemu (KPV LV), kurās nolemj, ka jāturpina runāties. Pirms tiekam pie otrā kandidāta, Domburs, balstoties faktos, piedāvā savu rezumējumu par pirmo valdības veidošanas piegājienu.

Pēc šī materiāla ierakstīšanas, trīs dienas pēc tam, kad "Attīstībai/Par!" atsūtīja video minētos ieteikumus Bordāna deklarācijai, partija portālam "Delfi" iedeva arī dokumentu ar nosaukumu "Valdības prioritātes". Šis ir dokuments "ar ko pirmo reizi "Attīstībai/Par!" gāja pie prezidenta, tas bija pēc pirmajām sarunām, bet pirms darba grupām" un vēlreiz apstiprināja, ka "pēc darba grupām [četru partiju sastāvā -red.] līdz dokumentam netika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!