Foto: LETA
"Delfi" gan pirms, gan pēc potenciālās labklājības ministres Ramonas Petravičas ("KPV LV") intervijas raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" no dažādiem avotiem saņēma un turpina saņemt informāciju, ka uzņēmumā SIA "Monēta", kurā Petraviča vadīja finanses, ilgstoši maksātas "aplokšņu algas" un pieļauti arī citi pārkāpumi. Lai gan Petraviča jautājumus par šo tēmu saistīja ar nelabvēļu interesēm, "Delfi" rīcībā esošās informācijas kopums rada pamatu šaubām par politiķes līdzšinējās darbības atbilstību augstas valsts amatpersonas statusam.

Portāls "Delfi" šajā rakstā ievēro informācijas avotu aizsargāšanas principu, respektējot informācijas sniedzēju vēlmi saglabāt konfidencialitāti. Taču šis raksts balstās uz identificētiem un pārbaudītiem, nevis anonīmiem avotiem.

Aizvadītās vairāk nekā nedēļas laikā, pārbaudot dažādus informācijas avotus, kas ietver gan bijušos, gan esošos SIA "Monēta" darbiniekus, "Delfi" konstatēja dažādu attieksmi pret notikušo šajā firmā — daļa baidās vai neredz jēgu atklāt savu pieredzi sīkāk, taču citi atklāj konkrētākas detaļas.

"Nu, kā cilvēks var šitā melot!?" — tā par Petravičas izteikumiem "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā, ka ziņotāji par ''aplokšņu algām'' ir vienkārši nelabvēļi, intervijā "Delfi" retoriski vaicā bijusī uzņēmuma darbiniece. Viņa apliecina, ka pati savulaik tieši no Petravičas atalgojuma daļu saņēmusi kā "aplokšņu algu".

Atgādinām, ka SIA "Monēta" saimnieko piecos veikalos Saldus novadā: Ezerē, Jaunaucē, Rubā, Vadakstē un Kursīšos. Raidījuma laikā potenciālā labklājības ministre norādīja, ka lauku veikalos darba laiks ir no 9.00 līdz 18.00 un, ņemot vērā faktu, ka lauki izmirst, šo veikalu uzturēšana uzskatāma par sociālo darbu vai labdarību no Petraviču ģimenes puses.

No vairākiem savstarpēji nesaistītiem avotiem "Delfi" rīcībā nonākusi informācija, ka veikalu darbinieki, daļu atalgojuma ilgstoši saņēmuši kā "aplokšņu algu" līdzās darba līgumos fiksētajām summām. "Ramona atbrauca, noskaitīja naudiņu un teica — tā ir tava alga,'' atklāj viena no šādas samaksas saņēmējām.

"Delfi" saņemtā informācija ietver arī retorisku jautājumu par to, kāpēc par darbu svētku dienās netika maksāts divkāršs atalgojums, kā to nosaka Darba likums.

Portāla redakcijas rīcībā ir arī apliecinājums, ka Petraviča savulaik personiski "instruējusi", ka gadījumos, ja par šo jautājumu interesēsies Valsts ieņēmumu dienests (VID), darbiniekiem ir jāmelo, ka strādā mazāk stundu, nekā patiesībā.

"Cilvēki runā, viņi visi ir šokā, kā viņa tā var!" — tā par novada iedzīvotāju reakciju saka uzņēmuma bijušais darbinieks. Pirmais "pārsteiguma" vilnis pār cilvēkiem nācis vēl priekšvēlēšanu laikā, kad LTV raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" Petraviča publiski deva godavārdu — "aplokšņu algas" netiek maksātas. SIA "Monēta" darbinieki bijuši neizpratnē, kā tā var apgalvot, ja tobrīd arvien turpinājušies nelegālie maksājumi.

Uz jautājumu, kāpēc piekrists šādiem nosacījumiem, atbilde ir — nav jau kur strādāt: "Tev tā naudiņa tik ļoti vajadzīga, ka tev vienalga, kā viņu maksā."

Raidījumā izskanējušie Ramonas Petravičas apgalvojumi un pēc tā saņemtā informācija un viedokļi liecināja par pretrunām, un, citstarp, lika secināt, ka daļa mazumtirdzniecībā strādājošo saņēmuši mazāk par minimālo algu. Tāpēc "Delfi" pirmdien nosūtīja Petravičai un SIA "Monēta" precizējošus jautājumus par veikalu darbinieku atalgojumiem, darba laikiem un darba apjomu. Atbilde līdz šim nav saņemta.

"To nevar darīt uz citu cilvēku rēķina," par Petravičas rīcību saka viens no "Delfi" avotiem, piebilstot, ka cilvēkiem jābūt uzņēmīgākiem un jārunā par netaisnībām, jo "valsts jau esam mēs paši".

"Delfi" aicina ikvienu, kam ir ziņas par likumpārkāpumiem SIA "Monēta", informēt redakciju. Informācijas avotiem garantēta konfidencialitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!