Valsts prezidenta Egila Levita kritika, ka "prokuratūra Latvijā darbojas zem viduvējā līmeņa" bijis veltīts ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram personiski – šādu pārliecību intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pauda pat Kalnmeiers. Viņš atzina, ka starp abām augstajām amatpersonām esot bijušas lielas viedokļu atšķirības, vienlaikus gan uzsverot, ka tas neesot nekas slikts un domstarpības ģenerālprokuroram bijušas arī ar citiem Latvijas prezidentiem kā Valdi Zatleru un Andri Bērziņu.

Jāatgādina, ka maijā Levits intervijā raidījumam "Nekā personīga" kritizēja prokuratūras līdzšinējo sniegumu: "Prokuratūra ir darbojusies līdz šim viduvējā līmenī, nesasniedzot labākā gadījumā viduvējo līmeni vai pat zem viduvējā līmeņa. Tas ir saistīts ar juridisko izglītību, profesionalitāti un arī zināmu rutīnu. Pamatproblēma ir tā, ka juridiskā un kriminālizmeklēšanas izglītība mums nav pietiekošā līmenī. Tas ir permanenti un visu laiku tā ir bijis. Un tādā vidējā laika posmā tas būtu galvenais, kam būtu jāpievērš uzmanība."

Kalnmeiers gan uzskata, ka šī kritika vērsta tieši pret viņu, nevis iestādi kopumā: "Nedod Dievs, tas nenozīmē, ka mēs esam pretinieki vai kas cits, bet es pievēršu uzmanību, ka nekāds pamatojums vai motivācija [Levita teiktajam – red.] nebija, bija tikai nemotivēts apgalvojums."

Jautāts, vai domstarpības bijušas politiska vai juridiska rakstura, Kalnmeiers norādīja, ka runa bijusi par jautājumiem, kas skar krimināltiesības, gan atsakoties atklāt konkrētākas konflikta detaļas. "Redziet es arī esmu pietiekoši spurains un varu Valsts prezidenta viedoklim nepiekrist," viņš piebilda.

Jautāts, vai līdzīgi konflikti viņam veidojušies arī ar citiem Valsts prezidentiem pēdējo desmit gadu laikā, Kalnmeiers atzina, ka "diskusijas par konkrētiem jautājumiem" viņam bijušas ar Valdi Zatleru, kurš vienmēr sarunām rūpīgi gatavojies, bet bijušais "Unibankas" prezidents Andris Bērziņš esot izcēlies ar "ļoti asu uztveri" par dažādiem ar finanšu sistēmu saistītiem jautājumiem, savukārt "ar Vējoņa kungu mums tiešām ļoti, ļoti maz bija šādas sarunas".

Tieslietu padome un Saeima par nākamo ģenerālprokuroru ir izvēlējušās tiesnesi Juri Stukānu. Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11. jūlijā.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!