Foto: F64

Otrdien, 29. oktobrī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" viesojās jaunais "Saskaņas" partijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Intervijas laikā politiķis izteicās, ka "Saskaņa" ir kā Latvijas "Nokia". Tādējādi viņš savu partiju salīdzināja ar uzņēmumu, kas mobilo tālruņu tirgū neizturēja konkurenci un šo savu biznesa daļu pārdeva ārvalstu pircējiem.

Salīdzinājums ar "Nokia" Latvijas publiskajā telpā, gan mediju vidē, gan politiķu vidū, par klišeju paspēja kļūt jau pagājušās desmitgades laikā, taču šobrīd tas ir ne vien klišejisks, bet arī vairs neietver veiksmes stāsta ideju. Deviņdesmito gadu beigās, kad Latvijā arvien populārāki kļuva "Nokia" tālruņi, tieši telefonu biznesa dēļ žurnālisti un politiķi vaicāja, vai arī Latvija, līdzīgi kā Somija, tātad arī globālajā tirgu neliela valsts, varētu radīt ko līdzīgu. Šī nebeidzamā salīdzinājumu izteikšanas tendence turpinājās ilgi, līdz "iPhone" Somijas uzņēmuma telefonu biznesa daļu burtiski izstūma no konkurences.

Tagad, ja jūs pajautātu, kuram jūsu draugam ir "Nokia" tālrunis, visticamāk, pozitīvi atbildētu viens no simta, kas ir pilnīgi pretēja situācija kādreiz dižajiem panākumiem.


"Nokia" viedtālruņu zīmols ir pārdots un sadalīts starp vairākām korporācijām. Tas cenšas atgūt otro elpu, taču tā tirgus daļa aizvien ir ārkārtīgi niecīga, bet par kādreizējo spozmi atgādina vien nosaukums, par kuru daudziem jauniem cilvēkiem atmiņu vairs nav.

Jautājums, ko tieši Urbanovičs ar šo salīdzinājumu domāja, paliek atvērts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!