"Šobrīd visi baidās, ka, kurš vien pirmais parādīsies, pārējie citi teiks nē," runājot par Latvijas Bankas (LB) prezidenta amata kandidātiem, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV). Viņam esot arī pašam savs kandidāts augstajam amatam, bet šī cilvēka vārdu Kariņš pagaidām nosaukt atsakās.

Salīdzinot ar pavasarī notikušo diskusiju par Valsts prezidenta amata kandidātiem, kad koalīcija vienošanos panāca nosacīti viegli, un vienoti ievēlēja Egilu Levitu, Kariņš atzina, ka LB prezidentu izvēlēties būs daudz grūtāk. "Tur tiešām nebija liela diskusija par daudziem. Izskanēja Egila Levita vārds un faktiski pat iekšienē tāda īsta konkurence nebija, ka kāds ļoti gribēja kādu citu. Šajā gadījumā esmu aizdomās, ka katram ir kāda doma par kādu indivīdu. Varbūt neviens nav ļoti cieši par to, bet es domāju, ka šoreiz būs pat ļoti daudz kandidātu," prognozēja premjers.

Kariņš arī norādīja, ka, viņaprāt, labāk uz LB vadītāja amatu būtu rīkot atklātu konkursu, lai izslēgtu aizkadra vienošanos, tomēr tam vairs neesot laika. Premjers kandidātus apspriest vēlējies jau vasarā, bet citi koalīcijas partneri uzstājuši uz jautājuma atlikšanu, līdz ar to par LB prezidenta amata kandidātiem sarunas sākšoties tikai pēc valsts budžeta pieņemšanas.

Šobrīd jau izskanējuši četru potenciālo kandidātu uzvārdi – Eiropas parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA), LB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, kādreizējais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdis Uldis Cērps, kurš darba gaitas turpināja finanšu institūcijās ārpus Latvijas, un Pasaules Bankas vecākais finanšu sektora speciālists Kārlis Bauze, kurš iepriekš strādājis LB. Kariņš pieļāva, ka šie kandidāti tik tiešām tiek apspriesti partiju iekšienē, tomēr neatklāja vai viens no tiem ir arī viņa atbalstītais LB prezidenta amata kandidāts.

Uz jautājumu, vai Kariņa kandidāts varētu būt ASV latvietis, "Luminor" bankas padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis, premjers atbildēja noliedzoši. Tas neesot arī cits trimdas latvietis, uzņēmuma "NCH Capital" vadītājs Kārlis Cerbulis.

Jāatgādina, ka pašreizējais LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs ir apsūdzēts par 250 000 eiro kukuļa pieņemšanu un atmazgāšanu. Par spīti apsūdzībām viņš atteicies atkāpties no centrālās bankas vadītāja amata, uzskatot, ka kļuvis par nomelnošanas upuri. Rimšēviča pašreizējais pilnvaru termiņš beidzas jau decembrī.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!