"Mums ir aizdomas, ka ir kartelis un šis kartelis, iespējams, ir sadarbojies ar kādiem politiķiem. Ja tā ir patiesība, tā ir graujoša lieta. Vai tā ir, es nezinu, un man liekas arī jūs nezināt," atbildot uz jautājumiem par savu politisko sabiedroto iespējamo iesaisti tā dēvētajā būvnieku karteļa krimināllietā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" 4. oktobrī norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Viņš arī uzsvēra, ka izmeklēšanā nejaucoties un nezinot par to vairāk nekā pārējā sabiedrība.

Pēc tam, kad 3. septembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kopā ar Konkurences padomi (KP) veica plašas operācijas, vācot pierādījumus par iespējamu karteli, ko ar politiķu atbalstu, iespējams, izveidojušas vismaz desmit Latvijas lielākās būvfirmas, ekspremjers Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka viņu par iespējamajām nelikumībām drošības iestādes informējušas jau 2017. gadā.

Turpretī Kariņš intervijā Domburam apgalvoja, ka viņu par izmeklēšanas detaļām nav informējis nedz ģenerālprokurors, nedz KNAB priekšnieks, un premjers par šo lietu nezinot vairāk nekā sabiedrība. "Es neiesaistos operatīvajā darbībā, KNAB vadītājs Straumes kungs no manis ir saņēmis mutisku morālu atbalstu, lai viņš turpina darīt savu darbu, lai viņam turas laba veselība. Ja tiesībsargājošās iestādes un tiesas konstatēs, ka ir noziegums, nu tad ir noziegums," skaidroja premjers.

Kariņš premjera amatu apvieno ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" valdes priekšsēdētāja vietu, savukārt šīs pašas apvienības valdes loceklis, Valmieras mērs Jānis Baiks ir līdz šim vienīgais politiķis, kuram būvnieku lietā piemērots konkrēts kriminālprocesuāls statuss – Baiks atzīts par personu, kurai ir tiesības uz aizstāvību. Tā septembrī ziņojis raidījums "de facto". Jautāts, kā pret to attiecas, Kariņš norādīja, ka pret Baiku nav celtas nekādas apsūdzības. "Tā nav politiskā morāle. Ja cilvēks nav pat apsūdzēts, viņš nav apsūdzēts," pauda Kariņš.

Arī jautāts par Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru Juri Jurašu (JKP) un Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Ati Zakatistovu (KPV LV), kuriem par dažādiem iespējamiem noziegumiem citās krimināllietās celtas apsūdzības, Kariņš pieturējās pie līdzīgas pārliecības, ka kamēr cilvēks nav notiesāts, viņš ir nevainīgs, un par to lielas diskusijas nav vajadzīgas.

Jāatgādina, ka tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā KNAB rīcībā esošie fakti liecina par iespējamu kukuļu lielā apmērā nodošanu un pieņemšanu, par iespējamu cenu saskaņošanu iepirkumos, ko izdarījuši iepirkumu pretendenti, kā arī par amatpersonu kukuļošanu ar mērķi nodrošināt uzņēmēju interešu realizēšanu ar iepirkumiem nesaistītos jautājumos. Savukārt KP veic izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu – aizliegtu karteļa vienošanos.

Noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 2015.gada sākuma līdz 2018.gada vidum. Iespējamās kukuļu summas ir no 25 000 eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Izmeklēšana ir sākuma stadijā un tiesības uz aizstāvību tajā ir sešām personām. Tās ir Baiks, un pieci būvnieki – bijušais SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, bijušais "Skonto būve" līdzīpašnieks Ivars Millers, "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs, būvkompānijas "Arčers" un ceļu būves kompānijas "Binders" līdzīpašnieks Armands Garkāns un uzņēmējs Māris Martinsons.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!