"Tās attiecības nudien, nav īpaši draudzīgas, vienkārši sakot. Nav tā, ka mēs ļoti runātu," tā Latvijas Bankas prezidenta amata kandidāts Mārtiņš Kazāks "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā raksturoja savas pašreizējās attiecības ar kukuļņemšanā apsūdzēto pašreizējo bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču. Laikraksts "Diena" septembrī ziņoja, ka Kazāks vairākkārt makšķerējis vienā kompānijā ar Rimšēviču, tomēr Kazāks uzsver, ka tas noticis vēl pirms Rimšēviča aizturēšanas un ar darbu finanšu jomā saistīti jautājumi "copējot" neesot apspriesti.

"Es domāju, ka tur nekā slēpjama nav un, ja jūs paprasītu maniem "Swedbank" kolēģiem, liela daļa no viņiem to zināja un es pat brīnos, kāpēc tas tiek izvilkts ārā kā tāds nezināms jaunums," norādīja Kazāks.

Kazāks uzsvēra, ka ar Rimšēviču makšķerējis trīs vai četras reizes, un vienmēr plašākā kompānijā, ne divvientulībā, tomēr pārējo makšķernieku vārdus neatklāja, vien norādīja, ka tie neesot bijuši saistīti ar bankām. "Vismaz tas cilvēks, kurš mani uzaicināja nudien nav nekāds finanšu sistēmas darbinieks un par darbu es runāju ļoti reti. Ar Rimšēviča kungu esmu runājis par ekonomikas lietām konferencēs. Darbs ir darbs un makšķerēšana ir priekš tam, lai par darbu nerunātu, lai vienkārši atpūtinātu smadzenes," skaidroja ekonomists.

Kazāks uzsvēra, ka kopīgie makšķerēšanas izbraucieni notikuši pirms Rimšēviča aizturēšanas, kad Latvijas Bankas prezidenta labā reputācija šķitusi neapšaubāma. "Pirms 2018. gada februāra Rimšēviča kungs bija ar nevainojamu reputāciju, viena no Latvijas augstākajām amatpersonām, ar pielaidi valsts noslēpumam, pēc būtības – kurš cilvēks vēl drošāks? Astoņpadsmitā gada februāris šīs lietas būtiski mainīja un pēc tam, nerunājot pat par makšķerēšanu, man ar Rimšēviča kungu ir tikai un vienīgi darba attiecības no 2019. gada februāra, kad Eiropas tiesas lēmums ļāva viņam atgriezties darbā. Un daudzos gadījumos mūsu viedokļi par bankas pašreizējo situāciju un attīstības virzienu ļoti atšķiras," uzsvēra Kazāks.

Kazāks no 2005. līdz 2018. gadam bija "Swedbank Latvija" galvenais ekonomists, bet 2018. gadā tika iecelts Latvijas Bankas padomē. Šobrīd viņš ir visu piecu valdošās koalīcijas partiju atbalstītais kandidāts uz bankas prezidenta amatu.

Pašreizējā Latvijas Bankas prezidenta Rimšēviča pilnvaru termiņš beidzas 21. decembrī. Viņš šobrīd sēdies uz apsūdzēto sola krimināllietā par 250 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu apmaiņā pret palīdzību jautājumos saistībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) no šobrīd likvidējamās "Trasta komercbankas" akcionāriem. Rimšēvičam un otram apsūdzētajam – uzņēmējam Mārim Martinsonam inkriminē arī naudas atmazgāšanu.

Pilnu intervijas ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!